Endonezya’da 29 Ekim'de düşen Lion Air'a ait Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağının kazadan önceki dakikalarda kokpit konuşmalarının incelendiği rapora göre, pilotların dakikalar boyunca uçağın kullanma kılavuzunu incelediği, uçağın aniden aşağıya doğru yönelmesine çözüm bulmaya çalıştıkları açıklandı.

Kalkıştan bir iki dakika sonra uçağın burnunun aşağıya doğru yöneldiği ve Etiyopya’da düşen uçağın sorunuyla benzer özellikler gösterdiği belirlendi. 189 kişinin hayatını kaybettiği olayda yardımcı pilotun, kalkıştan iki dakika sonra kuleye “uçuş kontrolü sorunu” yaşadıklarını bildirdiği belirlendi. Aynı uçağın bir gün önce de benzer bir arıza verdiği ve başka bir pilotun sorunu çözdüğü aktarıldı. 

Fransız Sivil Havacılık Güvenliği Soruşturma İdaresi (BEA), Lion Air ile Etiyopya havayollarına ait aynı tip uçağın yaşadıklarının "açık benzerlikler" gösterdiğini açıkladı. 
Öte yandan 31 yaşındaki Hindistan doğumlu kaptanın son ana kadar sükunetini koruduğu, 41 yaşındaki Endonezyalı yardımcı pilotun uçak denize çakılırken "Allahu Ekber" diye bağırdığı ses kayıtlarının incelenmesinde ortaya çıktı. 

3. pilot aynı problemi bir gün önce çözmüştü 
Endonezya Ulaştırma Güvenlik Kurumu, Endonezya açıklarında düşen Lion Air’e ait Boeing 737 Max 8 tipi uçağın içerisinde üçüncü bir pilotun olduğunu düşüş esnasında çözüm bulabilmek için mücadele verdiğini açıkladı. Aynı pilot 28 Ekim’de Bali’den Jakarta’ya uçarken benzer problemle karşılaşmış, uçakta bulunan diğer 2 pilotla birlikte sorunu çözerek Jakarta’ya iniş yapmayı başarmıştı. 

Kokpitte neler yaşandı?

Reuters'ın adı açıklanmayan uzmanlara dayandırdığı habere göre Lion Air uçağının kara kutusundaki ses kayıtları pilotların son ana kadar arızayı gidermeye çalıştığını gösteriyor.

Henüz açıklanmayan kayıtlara göre, kalkıştan hemen sonra uçağı kontrol etmekte zorlanan pilot, yardımcı pilottan kullanma kılavuzuna bakmasını istiyor.

Yardımcı pilot kalkıştan iki dakika sonra kuleye "uçuş kontrolü sorunu" yaşadıklarını bildiriyor. Sadece kaptanın göstergelerinin arıza verdiği, yardımcı pilotun göstergelerinin normal olduğu öne sürülüyor.

Bilgisayarın, hızın düşük olduğu verisini temel alıp anti-stall sistemini devreye soktuğu ve 20 kezden fazla uçağın burnunu aşağı çektiği, pilotların bunu engelleyemediği belirtiliyor.

'Yardımcı pilot Allahu Ekber diye bağırdı'

Ses kayıtlarına göre uçağın 31 yaşındaki Hindistan doğumlu kaptanı son ana kadar sükunetini korudu. 41 yaşındaki Endonezyalı yardımcı pilot da uçak denize çakılırken "Allahu Ekber" diye bağırdı.

Etiyopya Havayolları uçağının kara kutusu hâlâ Fransa'da inceleniyor. Uçuşun düşüş nedeniyle ilgili rapor henüz yayımlanmadı.

Ancak bu uçağın pilotları da uçuş kontrolü sorunu yaşadıklarını bildirmişti. İki uçakta benzer sorunların yaşanması endişeye neden olmuştu.

Etiyopya uçağının düşmesinden sonra dünya genelinde 300'den fazla Boeing 737 Max , servis dışı bırakılmış, sipariş listesindeki 5,000 kadar uçağın teslimatı da askıya alınmıştı.

Editör: TE Bilişim