Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un yeni başlıklar açılmayacak itirafına "AB ile fasıl açılmaması bizi yoruyor. Belki de bizi bir karar doğru sürükleyecektir." sözleriyle karşılık verdi.

İşte Erdoğan'ın sözleri:

Ziyaretimizde 500 yılı aşkın mazisi olan dostluğumuzun bugün çok daha farklı bir şekilde güçlenerek devam ettiğini görüyorum. Görüşmelerde Türkiye-Fransa ilişkilerini bölgesel ilişkileri, uluslararası camiadaki gelişmeleri ele alma fırsatını bulduk. Türkiye AB süreci içinde ne yazık ki 54 yıldır bu kapıda bekletilen ülke. Fransa AB'nin önemli bir ayağını oluşturuyor. Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok. AB bize gerekçe de sunamıyor. İlk zamanlar 15 fasıl üzerinden bizi engellerken, fasılların sayısı 35'e çıktı. Daha sonra farklı yaklaşımla faslın kapatılması noktasına gelince olmadı.

AB ile fasıl açılmaması bizi yoruyor. Belki de bizi bir karar doğru sürükleyecektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başbaşa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa lideri Emmanuel Macron kameraların karşısına çıktı.

Liderler konuşmaya başlamadan önce Türkiye ve Fransa arasında çok sayıda anlaşma imzalandı. Canlı yayında atılan imzalar arasında füze savunma anlaşması da var.

İmzaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile ortak açıklama yapıyor.

Macron'un açıklamalarından satır başları şöyle:

Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içerisindeyim. Birlikte çözmemiz gereken pek çok konu var. Görüştüğümüz meselelerden birincisi, terörle mücadele. PKK'yla mücadele ediyoruz, PKK bizim için terör örgütüdür. IŞİD ve diğer örgütlerle de mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı. IŞİD sonrası Suriye'de barış ve istikrar sağlanmalı. Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteriz. Türkiye ile AB ilişkilerine değindik. Erdoğan'a benim gözümde türkiye'nin AİHS çerçevesinde kalmasının benim için çok önemli olduğunu hatırlattım. Türkiye'nin AİHS'e bağlı kalması gerekliliğine değindim. Türkiye-AB diyaloğu daha sakin olarak devam etmeli. Türkiye Avrupa Konseyi kapsamında kalmalı. Kendiliğinden yeni başlıkların açılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Türkiye'nin içinde olduğu zorlukların bilincindeyim.

Editör: TE Bilişim