İç savaşın devam ettiği Suriye'nin, Rusya'dan aldığı radarlarla Hatay sınırında bulunan Kesap bölgesinde kurduğu radar üssü bölgede keşif uçuşu yapan Türk savaş uçaklarını taciz ediyor.

Türk savaş uçaklarını sürekli taciz eden Esad yönteminin, radarlarının Türkiye sınırına odaklanarak devriye görevi yapan F-16 savaş uçaklarına kilitlendiği belirtildi. Son günlerde Türkiye-Suriye hudut bölgesinde hava muharebe devriye görevi icra eden F-16 savaş uçaklarına karşı Suriye radarları, radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunuyor. Türk savaş uçaklarını taciz eden radarların Rusya'dan Suriye'ye gönderildiği belirtiliyor. Askeri yetkililerden alınan bilgiye göre, F-16 uçaklarına karşı Suriye radarları, radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunan radarların önceki yıllarda Rusya tarafından Suriye'nin Türkiye sınırına kuruldu. Rusya tarafından kurulan bu radarların amacının ise ABD'nin Türkiye'de bulunan İncirlik üssündeki hareketlilikleri gözlemekti. Rusya tarafından, Suriye-Türkiye sınırına yakın Kesab bölgesine kurulan söz konusu üssün asıl amacının Türkiye'de bulunan İncirlik üssündeki ABD uçaklarını gözetlemekti. Suriye Başkanı Beşar Esad ise bu radar üssünü hem muhalifleri hem de Türkiye sınırını izlemek için kullanıyor. Rusya tarafından kurulan bu üs, Beşar Esad'ın yeni oyuncağı olarak nitelendiriliyor. Radar üssünün bugünlerde sadece Türk F-16 ve askeri helikopterleri taciz etmekte kullanıldığı belirtildi. Esad, bu yolla Türkiye sınırında olan biteni de gözleyerek Türkiye'ye karşı tetikte olduğunun mesajını verdiğini belirten askeri yetkililer, son zamanlarda artan radar tacizinin bu bölgede gerçekleştirildiğini belirtti.

Suriye Kesap bölgesinde kurulu bulunan radar üssünden 16 Kasım 2013 tarihinde İncirlik meydanından kalkan iki adet F-16 uçağı, Hatay üzerindeyken Suriye'de konuşlu bir SA-2 füze sistemi tarafından, saat 08.40'da 10 saniye süre ile, Merzifon meydanından kalkan bir adet F-16 uçağı, Hatay üzerindeyken Suriye'de konuşlu bir SA-2 füze sistemi tarafından saat 12.51'de 10 saniye süre ile, Merzifon meydanından kalkan iki adet F-16 uçağı ise, Hatay Dörtyol üzerindeyken Suriye'de konuşlu bir SA-2 füze sistemi tarafından saat 16.10'da 10 saniye olmak üzere toplam 30 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle üç kez tacizde bulundu.

29 Kasım 2013 tarihinde ise Türkiye-Suriye sınırında hava muharebe devriye görevi yapan F-16 uçaklarına karşı Suriye radarları, 12 saniye kilitlenerek tacizde bulundu. Suriye'ye ait iki adet SU-24 uçağının Hatay-Yayladağı sınırına doğru yaklaşması üzerine bölgeye iki F-16 uçağı yönlendirildi. Suriye'ye ait uçaklar sınıra yaklaşık 10 kilometre kala geri dönerek bölgeden uzaklaştı. Bu sırada Türk F-16 uçaklarına karşı Suriye radarlarının, üçer saniyelik sürelerle toplam 12 saniye radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim