Filistinliler, 14 Mayıs 1948’de İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs’ı Nakba (büyük felaket) günü olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967’den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

Batı Şeria’daki Beytüllahim’de bulunan Filistin halkı şehir merkezinden Kudüs’e giden İsrail barikatına doğru yürüdü. Ancak İsrail askerleri yürüyüşe katılanların kontrol noktasına doğru ilerlemelerini engelledi. Beytüllahim’deki Filistinli partilerin koordinatörü Mazen al-Azza, "İşgal güçleri geri gidecek ve Filistin halkı şehir ve kasabalara geri dönecek" dedi. Filistinli mülteci Abdelmajid Amarneh de milli birlik ve Filistin’in kurtuluşuna kadar direniş hareketinin devam edeceğini söyledi.

Serbest bırakılan mahkum Muhammed Hamida, mültecilerin bugünkü mesajının, geri dönüş hakkını teyit etmek ve Filistinli mültecilerin yerlerinden edildikleri kasaba ve köylere geri dönme hakkını tamamen yok etmeyi amaçlayan yüzyılın anlaşmasının yapılmaması olduğunu söyledi.

BM’nin 1948 tarihli Genel Kurul Kararı, siyonist çetelerin işlediği suçlarla topraklarından sürülen Filistinli mülteciler konusunda en belirgin kararlardan biri. Filistin’i işgal eden siyonist çeteler, Nakba’daki 520 Filistin köyünü ve kasabasını tahrip etti ve çoğu Ürdün, Suriye ve Lübnan’da yaşayan 6 milyon Filistinliyi yerinden etti.

Kaynak: iha