Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın dünyanın gözünün içine bakarak kutsal kent Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, infiale neden oldu. Televizyonların canlı yayınladığı gösterişli şovla kararı imzalayan göçmen ve İslam karşıtı Trump, bugün yeryüzünün her noktasında tepki görüyor. İntifada çağrısı yapılan Filistin'de gösteriler başladı, Trump'ın posterleri ve Amerikan bayrakları yakılıyor.

14.55 : Haaretz gazetesi, İsrail askerleri ile Filistinli göstericilerin Batı Şeria ve Gazze'de çatıştığını bildiriyor. Çok sayıda göstericinin yaralandığı olayların fotoğraflarını uluslararası haber ajansı Reuters dünyaya servis ediyor. Haaretz Batı Şeria'da 14 protestocunun biber gazından, iki Filistinlinin de plastik mermi nedeniyle yaralandığını aktarıyor. İsrail askerleri Gazze sınırını toplananları dağıtıyor, çatışmada yaralılar var.

Ramallah, Tulkarm ve Nablus'ta yüzlerce gösterici sokağa çıkmış durumda. İsrail ve ABD bayraklarını yakan eylemcilerin öfkesinden Donald Trump'ın posterleri de nasibini alıyor.

İsrail ordusu, Batı Şeria'ya asker yığma kararı aldığını duyurdu.

14.45: İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının çok faydalı olmadığını ve kendi planlarına bağlı kalacaklarını söyledi.

14.40: Pakistan’ın Peşaver kentinde düzenlenen gösteride ABD ve İsrail bayrakları, Trump posterleriyle birlikte yakıldı.

14.25: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Trump’ın Kudüs konusundaki yaklaşımından dolayı ciddi endişe içerisinde olduklarını belirtti. Moskova, bütün taraflara tehlikeli ve kontrol dışı sonuçlara yol açabilecek adımlardan kaçınma çağrısında da bulundu.

IRAK NOTA VERDİ

13.20 : Irak, Bağdat'taki ABD Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Mahcub, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararından dolayı Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman'a nota verdiklerini ifade etti.

13.10 : Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Avrupa Birliği'nin (AB) Ortadoğu Barış Süreci için daha fazla devreye girmesini istedi: "Artık barış sürecinde AB'nin daha etkin rol üstlenmesi gerekiyor. İsrail'in en büyük ticaret ortağı ve Filistin hükümetinin temel destekçilerinden biri olarak önemli bir konumumuz var."

Radio 1'e röportaj veren Reynders, "Belçikalı diplomatlar, bunun çok kötü bir karar olduğunu Amerikalı muhataplarına açık şekilde belirtti. ABD'de dış politika kararları alınırken artık müttefiklerin dahil edilmediğini görüyoruz. ABD yönetimi tek taraflı olarak kendi karar veriyor" dedi.

İNGİLTERE: KARARA KATILMIYORUZ!

12.40 : İngiltere Başbakanı Theresa May, Trump'ın kararına katılmadıklarını resmen duyurdu. May'in açıklaması şöyle:

"ABD’nin, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma ve bir nihai statü anlaşmasına varılmadan önce Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına katılmıyoruz. Böyle bir adımın bölgedeki barış beklentilerine yardımcı olmayacağına inanıyoruz. Birleşik Krallık’ın İsrail’deki büyükelçiliği Tel Aviv’dedir ve büyükelçiliğimizi taşımak gibi bir planımız bulunmamaktadır.

Kudüs’ün statüsüne ilişkin görüşümüz açıktır ve uzun zamandır benimsemiş olduğumuz bir görüştür: Kudüs’ün statüsü, İsrailliler ve Filistinliler arasında müzakere edilmiş bir anlaşma ile belirlenmelidir ve bunun sonucunda Kudüs; İsrail ve Filistin devletlerinin ortak başkenti olmalıdır. Konuya ilişkin BM Güvenlik Konseyi Kararları doğrultusunda, biz Doğu Kudüs’ü, İşgal Altındaki Filistin Topraklarının bir parçası olarak görüyoruz."

12.35: İsrail ordusu, Batı Şeria’daki asker sayısının ‘olası gelişmelere karşı hazırlık amaçlı olarak’ artırıldığını açıkladı.

11.55 : Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, net şekilde Trump'ın karşısında durdu. Büyükelçiliği Kudüs'e taşımayacaklarını ilan eden Ardern, "Karar bizi daha ileriye götürmeyecek. Bunun bazı şeyleri zorlaştıracağından şüphem yok. Her zaman iki devletli bir çözümü destekledik. Kudüs ve dini mekanlardaki sorunlar, iki devletli çözümün süreci bağlamında çözülmelidir" dedi.

11.50 : İran destekli Irak milisleri, ülkedeki ABD güçlerini hedef alma sinyali verdi. Hizbullah bağlantılı Irak Hareketi, "Trump’ın kararı aptalca. İsrail’i İslam ulusu bünyesinden çıkarmak büyük bir kıvılcımı ateşleyecek ve ABD güçlerini hedef almak için meşru bir neden olacak" açıklamasını yaptı.

11.35 : Azerbaycan, yazılı açıklamayla tepkisini gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan metinde, "Azerbaycan, İsrail-Filistin çatışmasının barış yoluyla çözülmesini destekliyor. Sorunun Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olacak şekilde çözülmesinden yanayız. Tüm taraflara, BMGK'nın kararlarına uyma çağrısında bulunuyoruz" denildi.

CNN International, Beyaz Saray'dan iki yetkiliye dayandırdığı haberinde söz konusu kararın barış sürecini raydan çıkaracağını belirtirken Washington'ın bunu kabul ettiğini aktarıyor. Uluslararası yayın organı, "Beyaz Saray: Barış süreci zarar gördü" manşetini attı.

Editör: TE Bilişim