Fransa'da genel seçimin ikinci turu sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketinin (REM) liderliğindeki ittifak, Ulusal Mecliste çoğunluğu elde etti. Fransa'da milletvekili genel seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Yürüyüş Hareketi Ulusal Meclis'te tarihi çoğunluğu sağlarken, başarısız sonuçlar alan son iktidar partisi Sosyalist Parti'nin Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis istifa ettiğini açıkladı.

Ülkede milletvekili seçiminin ikinci turunda ana kara topraklarda yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi sona erdi.

Kamu yayıncısı France 2 televizyon kanalının yaptırdığı sandık çıkış anketlerine göre, REM ile Demokrasi Hareketi (MODEM) ittifakı, 355 milletvekilliğini kazanarak 577 sandalyeli Ulusal Mecliste hükümet kuracak çoğunluğu elde etti.

İkinci tur sonuçlarına göre, merkez sağ Cumhuriyetçi Parti (LR) liderliğindeki ittifakın milletvekili sayısı 125'te kalırken Sosyalist Parti (PS) liderliğindeki ittifak ancak 49 milletvekili çıkarabildi.

Öte yandan Ulusal Mecliste aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisini (FN) yalnızca 8 milletvekili, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin içinde bulunduğu ittifakı ise 30 milletvekili temsil edecek.

Seçim sonucunda Ulusal Meclisteki milletvekilleri önemli bir oranda yenilenirken sandığa gitme oranı ise yüzde 43 ile Fransa Beşinci Cumhuriyet tarihinin en düşük genel seçim katılımı oldu.

SON İKTİDAR PARTİSİNDEN İSTİFA GELDİ

Başarısız sonuçlar alan son iktidar partisi Sosyalist Parti'nin Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis istifa ettiğini açıkladı.

Cambadelis, parti merkezinde yaptığı basın açıklamasında sonuçları değerlendirdi.

"Kendi sorumluluğumu sakin ve basit bir şekilde kabul ediyorum." diyen Cambadelis, "Macron'un zaferi tartışılamaz." ifadeleriyle Yürüyüş Hareketi'ni tebrik ederek, bu ağır çoğunluğun Fransa'nın sosyal ve siyasi gerçeklerini yansıtmadığını kaydetti.

Cambadelis, "Sol tümden değişmelidir, temelde olduğu gibi şekil olarak da değişmelidir. Fikirleri olduğu kadar organizasyonunu da değiştirmelidir ve yeni bir dönem başlatmalıdır." sözleriyle görevinden istifa ettiğini kaydetti.

Sağın seçim kampanyasını yürüten François Baroin ise seçmenin Macron'a istediği çoğunluğu verdiğini belirterek, sandığa yansıyan sonucun önünde eğildiğini kaydetti. Baroin, Macron'un çoğunluğun yanında büyük bir sorunlar yumağı ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Meclis'te birinci muhalefet gücünü oluşturmak istediklerinin altını çizen Baroin, "Macron'a başarılar diliyorum çünkü her şeyden önce Fransa'nın kazanmasını istiyorum." dedi.

Seçimlerin ilk sonuçlarına göre, aşırı sağ Ulusal Cephe'nin (FN) Genel Başkan Yardımcısı Florian Philippot seçilemedi.
Resmi olmayan sonuçlara göre Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi liderliğindeki ittifak, 577 sandalyeli Ulusal Mecliste 355 sandalye kazandı.
Seçim sonucunda Ulusal Meclisteki milletvekilleri önemli bir oranda yenilenirken sandığa gitme oranı ise yüzde 43 ile Fransa Beşinci Cumhuriyet tarihinin en düşük genel seçim katılımı oldu.

Editör: TE Bilişim