Cezayir’in sömürge olduğu dönemde Fransız ordusuna katılan ve ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra Fransa tarafından yalnız bırakılan Harkilere Cumhurbaşkanı Macron onur nişanesi verdi. Fransız onur nişanesi verilen yaklaşık 20 Harki ’nin genelinin Harki derneği veya federasyonu temsilciliği yaptığı bildirildi.

Cezayir’in bağımsızlık mücadelesi verdiği 1954-1962 yılları arası Fransız ordusuna destek için katılan ve “hareket” kelimesinden gelen Harki ismi ile anılan yaklaşık 140 bin Cezayirlinin ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra Fransa tarafından kaderine terk edilmişti. Yaklaşık 60 bin Harkinin daha sonra Fransa topraklarına kabul edildiği öğrenilirken geri kalan Harkilerin Cezayir’de kaldığı ve ülkede “vatan haini” addedilip ayrımcılıklara ve halkın nefretine maruz kalmıştı. Harki dernekleri Fransa’yı Harkilere sahip çıkmamakla suçlarken Macron’un Harkiler ve çocuklarına 40 milyon Euro fon ayırmayı hedeflediği fakat dernekler tarafından yetersiz görüldüğü öğrenildi.

Öte yandan Cezayir’de vatan haini olarak kabul edilen Harkilerin çocuklarının ülkede bazı memur mesleklerine yasaklı olduğu biliniyor.

Kaynak: iha