Bildirgede liderlerin zirvede liderler adına, “Biz G20 liderleri küresel ekonomik problemlere işaret etmek amacı ile ortak bir çaba oluşturmak üzere 28-29 Haziran 2019 tarihlerinde Japonya’nı Osaka kentinde bir araya geldik” denildi.

Yayınlanan bildiride yapılacak çalışmaların önceki yönetimlerin çalışmaları üzerine inşa edileceği vurgulanarak, “Önceki yönetimlerin çalışmaları üzerine, eşitsizlikleri işaret ederek erdemli bir büyüme döngüsü oluşturmak ve bireylerin tüm potansiyellerini kullanabileceği bir toplumu gerçekleştirmek amacı için çabalayacağız” ifadelerine yer verildi.

Bildiride , “Demografik değişimler de dahil olmak üzere bugünün ve yarının ekonomik sosyal ve çevresel sorunları ile mücadele edebilecek ve aynı zamanda sunulan fırsatları yakalayabilecek yeterliliğe sahip bir toplum oluşturmakta kararlıyız. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma vizyonu kapsamında kalkınmayı ilerletmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dünyaya giden yolun inşasını yapmak amacı ile diğer küresel zorlukları ele almak konusundaki çabalarımıza devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi” denildi. Açıklamanın devamında ise bahsi geçen zorluklar ile nasıl mücadele edileceği detaylı bir şekilde aktarıldı.

Bildiride, küresel “ekonomik büyümenin” düşük kaldığı uyarısı yapılırken,  ticari ve jeopolitik gerilimlerin artmasıyla risklerin aşağı yönlü olduğu vurgulandı. ABD, Çin ve diğer ülkeler arasında artan ticaret ihtilaflarına bildiride yer verilmezken, elektronik ticaret, akıllı zeka ve nesnelerin internetinin ortaya çıkardığı acil zorluklara karşı daha fazla çalışılmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.  Ticaret ve  yatırım için risklerin değerlendirilmesine devam edileceğine ve bu risklerin giderilmesi için gerekli adımların atılacağına işaret edilen bildiride, “Özgür, adil, ayrımcı olmayan, şeffaf, öngörülebilir ve istikrarlı bir ticaret ve yatırım ortamı oluşturmak ve pazarlarımızı açık tutmak için çabalıyoruz.” ifadesine yer verildi.       

G20 liderleri, sonuç bildirisinde, ticaret ve yatırımlar konusunda, pazarları açık tutacaklarını ve Dünya Ticaret Örgütü’nün gerekli olan reformları destekleyeceklerini belirtirken, bu konuda küresel “eşit şartlar” oluşturmak için çalışacaklarını belirtti.     

KÜRESEL EKONOMİ VE TİCARİ GERİLİMLER     

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, zirve sonunda düzenleği basın toplantısında, iklim değişikliği konusunda G20 üyeleri arasında "büyük görüş farklılıkları" olmasına rağmen, liderlerin ortak bir zemin bulduklarını söyledi.       

G-20 liderlerinin üye ülkelerin güçlü küresel ekonomik büyümeye öncülük etmesi gerektiği konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirten Abe, “Küresel ekonomi, ticari gerilimler devam ettikçe aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalmaya devam edecek.” yorumunu yaptı.       

Dünyanın dört bir yanından 2 binden fazla gazetecinin takip ettiği zirveye, 37 devlet ve hükümet başkanı ve aralarında Avrupa Birliği'nden de delegelerin yer aldığı yaklaşık 30 bin kişi katıldı.       

Osaka’da zirvede liderleri korumak için geniş güvenlik önlemleri alındı. Zirve süresince 32 binden fazla kolluk kuvveti görev yaptı.       

Suudi Arabistan, gelecek yıl G20 dönem başkanı olarak Kasım 2020'de gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.       

Kaynak: iha