~~Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Üzerinde çalıştığımız iç güvenlik reformu, aslında özgürlüklerimizi kullanmayı teminat altına alan içerikleri barındırıyor. Kesinlikle özgürlük alanımızdan, demokratikleşmeden hiçbir surette taviz vermeyeceğiz. Ama demokratik hakların kullanılması da bir kamu düzeni içinde olur" dedi.

BARIŞÇIL GÖSTERİLERE ENGEL YOK

Davutoğlu, "Gösteriler kesinlikle haktır ve hiçbir şekilde engellenmeyecektir. Barışçıl gösteri yapma hakkını sınırlayan hiçbir tedbir getirmeyeceğiz, kimse burada yanlış bir kanaate sahip olmasın. Herkesin ifade hakkını ve gösteri hakkını kullanma imkanını muhafaza edeceğiz, burada bir sınırlama olmaz" diye konuştu.

POLİSE SINIRSIZ YETKİ VERMİYORUZ

Polise sınırsız bir yetki verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Hepsi sınırlı, kısıtlı, tanımlanmış yetkiler olacak. Bir yetki istismarı olursa burada da güvenlik birimlerimiz aynı şekilde hukuk karşısında hesap verebilir durumda olacak. Kimse kullanma yetkisine sahip olmadan bir güç kullanamayacak" şeklinde konuştu.

MOLOTOF BOMBA SAYILACAK

Molotof kokteyli atmanın özgürlük olmadığnı vurgulayan Davutoğlu, Maske kullanılarak gösteri yapılamaz, molotof kokteyli atılamaz. Birisi çıkar da bu yasada 'molotof kokteyli artık suç sayılıyor, bomba sayılıyor' derse, evet bomba sayılacak" dedi.

MASKE TAKAN ALINACAK

Davutoğlu, konuşmasını "Eğer o molotof kokteyliyle hasta taşıyan ambulans yakılıyorsa kimse bize özgürlükten bahsetmesin. Eğer birisi 'maske takılması engelleniyor, özgürlük engelleniyor' diyorsa evet, maske takılmayacak. Maske takan alıp, götürülüp, tedbir alınacak. Maske takan kişi şunu deklare etmiş oluyor; ben kimliğimi gizliyorum, suç işlemeye hazırım" sözleriyle sürdürdü.

AVRUPA'DA NASILSA ÖYLE OLACAK

Üzerinde çalıştığımız güvenlik reformu, kesinlikle polisiye tedbirler paketi değildir, güvenlik reformudur. Avrupa ve dünya standartlarında insan haklarını gözeten, kollayan ve aynı zamanda da bu hakların kullanımına engel teşkil edecek her türlü şiddete karşı da etkin tedbir alma imkanı sağlayan bir çerçeve üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

SOKAK TERÖRÜNE TOLERANS YOK

Gösterilerde en müşfik şekilde güvenlik görevlilerimizi göreceksiniz. Müşfik, hukuka, hukuk devletinin bütün kurallarına saygılı. Ama birisi şiddet kullanıp başka bir vatandaşımızın hayat hakkını yok etmeye yönelirse bunun içinde belediye otobüsü yakmak vardır, ambulans yakmak vardır, molotof kokteyli atmak vardır, maske takıp kendi kimliğini gizleyerek neredeyse bir sivil çatışma ortamı yaratmaya çalışmak vardır. Arkadaşlar bunlara da kesinlikle tolerans gösterilmeyecek.

Editör: TE Bilişim