Üç gündür TEM Otoyolu Edirne gişelerinde bekletilen Suriyeliler, Jandarma ekiplerinin izin vermesi sonucu sınıra doğru yürüyüşe geçti. Yunanistan'ın sınır kapılarını Suriyelilere açıp açmayacağı ise belli değil.

Edirne gişeleri yakınlarında bekleyen 800'ün üzerindeki Suriyeli göçmen, geceyi bölgedeki ağaç altlarında ve battaniyeler üzerinde yatarak geçirdi. Yunanistan sınırına geçmesine izin verilmeyen göçmenler, ilk cuma namazını TEM Otoyolu asfaltında kıldı. Edirne merkezde bulunan Kadı Bedrettin Camii İmam Hatibi Hasan Cerrah'ın kıldırdığı namazda yüzlerce Suriyeli göçmen, sıcak altında asfalt üzerinde saf tuttu. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de cuma namazını sığınmacılarla birlikte kıldı. İlk olarak Arapça vaaz verildi. Vaazın ardından Türk müezzin ezan okudu. Kurban Bayramı konusunun işlendiği cuma hutbesi Türkçe ve Arapça olarak okundu. Vali Dursun Ali Şahin, namaz sonrası gazetecilere göçmenlerin son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Suriyeli mültecilerin temsilcilerinin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini, ancak bu görüşmenin gerçekleşemediğini belirten Vali Şahin, “Temsilci arkadaşlar mutlaka Başbakan ile görüşecekler. İsterlerse Ankara'ya yollayacağız. Bu görüşme bugün ya da yarın olabilir. Bu görüşmeden sonra bir neticeye varılacak.” dedi.

Dört günden bu yana Edirne girişinde bekleyen göçmenler, cuma namazının ardından sınıra doğru yürümeye başladı. Yaklaşık bir kilometrelik yol yürüyen göçmenler, jandarma ekipleri tarafından gişelerde durduruldu. Burada bir süre bekletilen göçmenlerin şehir merkezinden sınıra doğru yürüyüşüne izin verildi. Yaklaşık bin civarında sığınmacı sıcak altında yürüyüşe geçti.

Büyük İstanbul Otogarı'nda da Türkiye'nin değişik illerinden gelen çoğunluğu Suriyeli yüzlerce göçmen, Avrupa'ya gitmek için günlerdir bekliyor. Edirne otobüslerinden bilet almalarına izin verilmeyen göçmenler, 4 gündür otogarda kalıyor. Dün, aralarında kadın, çocuk ve engellilerin bulunduğu göçmenlerin bazıları çadırlarda, bazıları yerlere serdikleri kilimlerin üzerinde sabahladı. Polisin yoğun güvenlik önlemi alırken caminin kapısının zincirle kilitlendiği görüldü. Göçmenlerin bulunduğu Otogar Cumhuriyet Camii giriş ve çıkışlarını, içeriden dışarıya ve dışarıdan içeriye geçilmeyecek şekilde kapatan polis, dün camiye de girişi yasaklayarak göçmenlerin cuma namazını kılmalarına izin vermedi. Göçmenler, namazlarını kaldırımlarda ve yol kenarlarında kılmak zorunda kaldı. Bu arada, Edirne'ye gitmek için gelmeye devam eden göçmenler ise otogara alınmıyor. 


Kamplara gitmemek için otobüsten inip kaçtılar

Suriyeli göçmenler, otobüslerle Adana ve Osmaniye'de bulunan kamplara taşınıyor. Edirne'den yola çıkan iki otobüste bulunan 60 sığınmacı Düzce'ye ulaştı. Sığınmacılar, TEM Otoyolu Kaynaşlı mevkiinde iki otobüsü yol kenarındaki dinlenme tesisine sokarak indi. İki otobüse eskortluk yapan jandarma ekiplerinin uyarılarını dinlemeyen sığınmacılar, otobüslerden indikten sonra çevreye dağıldı. Göçmenlerin kaçması nedeniyle bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi. Göçmenlerden 22 kişi ise tesiste mola veren İstanbul'a giden bir otobüse bindi. Jandarma ekipleri de yakaladıkları 3 göçmeni İstanbul'a giden otobüsün yanına götürdü. 25 kişi İstanbul'a geri döndü.

Editör: TE Bilişim