Dış politikada sıkışma gün geçtikçe artıyor. Avrupa Parlamentosu sert bir raporla Türkiye’nin tam üyelik sürecine son verilmesini istedi.

Amerika Birleşik Devletleri ile haziranda nasıl bir yol haritası çizilecek belli değil. 

Rusya ile S-400, Ukrayna, Suriye, İsrail anlaşmazlıkları var. Çin’le üstü kapalı bir Uygur Türkleri krizi yaşanıyor... Bloomberg: Türkiye uçuşlar için Rusya’yı ikna edemedi

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleriyle de sorunlar büyük...

Enflasyonla, işsizlikle, döviz kurlarında istikrarsızlıkla cendereye giren ekonomi yüzünden Türkiye net bir politika çizemiyor. Dış politikadaki yalpalamanın nefesi ekonominin üzerinde yani...

Pandemiden etkilenmeyen hiçbir kesim, hiçbir sektör kalmadı ama turizm bu sektörlerin başında yer alıyor. Aşıda da şimdiye kadar başarılı olunamadığı için 30 milyar dolar olarak telafuz edilen turizm gelirlerine ulaşmak hayal.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunu kabullenmiş olmalı ki önceki gün “Turist gelmiyor gelenden de üç beş dolar kazanalım” dedi.

Batı’da Almanya ve İngiltere’den kısa vadede turizm hareketi zor. Kırmızı listede yer alan Türkiye, seyahat sigortalarının kapsamı dışında. En önemli pazar Rusya’dan ise temmuzdan önce bir hareket imkânsız görünüyor. 

Rusya’da yaşayan iş insanlarına, oradan durum nasıl görünüyor diye sordum. Ne yazık ki gidişat sıkıntılı.

Sorunun covid’den çok siyasi olduğunu söylüyorlar. Türkiye’ye yasak kararının Ukrayna’ya İHA satıldığı haberlerinden sonra geldiğini söyleyen bir iş insanı, Rus turistin talepleri artsa da hükümet tarafından “plan yapmayın” uyarısıyla karşılaştığını anlatıyor. Yorumu şöyle:

“Yasak salgınla ilgili olmaktan çok biraz cezalandırma olarak görünüyor. Buradaki yorumlar bu yönde.”

Türkiye’ye uçuşları durduran Rusya, dün alternatif pazarlara 500’e yakın charter uçuşu başlattı. Bu destinasyonlar arasında en çok uçuş izni alan ülkeler Bulgaristan, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Rus turistler ne zaman gelecek? İşte en iyi senaryo

Verilen izinle, yaz tatili için Rusya’nın yaklaşık 20 bölgesinden yurtdışına uçuşlar olacak.

HEYET BEKLENİYOR

Rusya’dan inceleme yapmak için bu hafta bir heyet gelecek. Türk turizmciler hâlâ umutlarını korumak istiyor.

Tek umut dayanma gücü kalmayan Rus turizm şirketleri ile halkın Türkiye’ye gelme talebiyle yaratılacak baskıda.

Bunun da 30 Haziran’dan önce olması beklenmiyor. Turizmde kredi ötelemelerinin, kısa çalışma ödeneğinin sona ereceği haziran da gelir açısından kaybedilmiş görünüyor!

Turizmci entübe, yoğun bakımdan çıkar mı bilinmiyor!

Jale Özgentürk/Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim