Güneş Sistemi'nde yeni keşif: 'Ammonite' adlı gök cismi
Gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin uzak sınırlarında, "Ammonite" adlı yeni bir gök cismi keşfetti. Neptün'ün ötesinde yer alan ve "Trans-Neptunian Object (TNO)" olarak sınıflandırılan Ammonite, eliptik yörüngesiyle dikkat çekiyor. Bu özellik, Ammonite'ı yalnızca üç benzeri daha bulunan "Sednoid" grubuna dahil ediyor.
Sednoid'ler, Güneş'e en yakın geçiş noktaları (perihelion) 60 astronomik birimin (au) çok üzerinde olan nadir nesnelerdir. Astronomlar, bu nesnelerin yörüngelerini açıklamak için, henüz keşfedilmemiş büyük bir gezegen olan "Gezegen Dokuz" hipotezi öne sürüyor. Ancak Ammonite'ın yörüngesi, mevcut Sednoid'lerden farklılık gösteriyor ve bu durum "Gezegen Dokuz" hipotezini daha da karmaşık hale getiriyor. Bilgisayar simülasyonlarına göre Ammonite'ın yörüngesi, Güneş Sistemi'nin oluşumundan bu yana, yaklaşık 4,5 milyar yıldır kararlı.
Nesne ilk kez 2023 yılında "Subaru Teleskobu"yla tespit edildi, ancak kesin tanımlama 2024'te Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu ve arşiv verileriyle doğrulandı. "FOSSIL (Formation of the Outer Solar System: An Icy Legacy)" adlı gözlem programı kapsamında yapılan keşif, Ammonite'ın şimdiye kadar gözlemlenememiş bir yörünge bölgesinde, gök bilimcilerin "q-gap" adını verdiği ve neden boş kaldığı bilinmeyen bir aralıkta yer aldığını gösteriyor. Ammonite, bu boşluğu doldurarak önemli bir eksik halkayı tamamladı. Çalışmanın ortak yazarı Dr. Yukun Huang, Ammonite'ın yörüngesinin diğer Sednoid'lerle uyuşmamasının, "Gezegen Dokuz"un varlığını sorgulayan bir durum olabileceğini ve bu nesnelerin oluşumunda, zamanında Güneş Sistemi'nde bulunan ama sonra dışarı atılan bir gezegenin etkili olabileceğini belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.