Suudi Arabistan'ın Sivil Savunma yönetimi,Hac için gelenlerin barındığı Mina çadır kentinde bugün çıkan izdihamda en az 773 kişinin öldüğü ve 719 kişinin yaralandığını duyurdu. Hacı'lar Mina'da şeytan taşlama için bulunuyordu.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Basın mensuplarının alana yaklaşmasına izin verilmezken İçişleri Bakanlığı'nın olayla ilgili basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

AFP'nin Suudi sivil savunma yetkililerine dayandırdığı habere göre; yaşanan izdiham sonrası kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ölenlerin çoğunun Afrika kökenli hacılardan olduğu gelen bilgiler arasında.

 

Hac İzdihamından İlk Görüntüler

Fotogaleri: Hac İzdihamından İlk Görüntüler

 

"TÜRK HACILARIN OLMASINI BEKLEMİYORUZ"

Yaralıların durumu ile yaralanan ve hayatını kaybedenler arasında Türk vatandaşlarının olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada "Türk hacılar şeytan taşlamaya gece gitti. Ölenler arasında Türk hacı beklemiyoruz." denildi.

KRİZ MASASI KURULDU

Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Türk hacı adaylarının durumları ile ilgili bilgi toplanması adına bölgede bir kriz masası oluşturdu.

İLK FACİA 11 EYLÜL'DE YAŞANMIŞTI

Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmek üzere 2 milyondan fazla Müslüman bulunuyor. Kâbe'de 11 Eylül günü genişletme projesi kapsamında Mescid-i Haram dışında bulunan bir vinç devrilmiş, yaşanan faciada aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu 107 kişi hayatını kaybetmişti.

HAC'DA YAŞANAN FACİALAR

1987: Suudi yetkililer, İran yanlısı gösterilere müdahale ederken 400 kişi öldü.
1990: Kutsal bölgelere çıkan tünellerde bin 426 hacı öldü.
1994: İzdihamda 270 kişi hayatını kaybetti.
1997: Çıkan yangında 343 hacı öldü, bin 500 kişi yaralandı.
2006: "Şeytan taşlama" esnasında yaşanan kazada 364 hacı öldü.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kabe'deki vinç kazası da dahil olmak üzere, buhac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Erdoğan'ın, Mina'daki izdiham nedeniyle bir taziye mesajı yayımladığı kaydedildi.

"YARALILARA ACİL ŞİFA DİLERİM"

Mesajında, Mina'da yaşanan izdihamda 400'ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kabe'deki kazanın ardından mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır. Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kabe'deki vinç kazası da dahil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum."

Editör: TE Bilişim