Türkiye’nin Trablus hükümetine destek için Libya'ya asker göndermesini öngören tezkerenin kabul edilmesinin ardından, ülkenin doğusunda Halife Hafter liderliğindeki rakip güçler, sivillere Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısında bulundu.

Libya Ulusal Ordusu tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada ‘anavatanı korumanın halkın görevi’ olduğu belirtildi.

Ülkede devam eden iç savaş boyunca benzer çağrılar daha önce de birçok kez yapılmıştı, Libya Ulusal Ordusu halkı polis ve askeri kuvvetlere katılmak için gönüllü olmaya çağırmıştı.

Trablus etrafındaki mücadele, Halife Hafter’in son bir saldırı başlatmasının ardından son haftalarda şiddetlendi. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Fransa ve Rusya’nın desteklediği Hafter’in karşısındaki Trablus merkezli hükümetse Türkiye, Katar ve İtalya tarafından destekleniyor.

BM Temsilcisi uyardı

Libya’daki tarafların bu yıl içinde Almanya’da masaya oturması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame barış görüşmelerinin ocak ayının ortasında başlamasını umduğunu söyledi. Ancak Salame, ülkeye gönderilecek Türk birliklerinin olası barış şansını bozacağını da vurguladı. Salame, bölgedeki güçlerin müdahalesinin Libyalıların ülkeleri üzerindeki kontrolü kaybetmeleri anlamına geleceğini belirtti.

Salame, “Üye ülkelerin Libya çatışmasına doğrudan askeri katılımı, çatışmayı tırmandırıyor, kışkırtıyor ve süreyi uzatıyor” dedi.

Türk askerinin Libya'da görev yapmasına ilişkin tezkere dün 184 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla Meclis’ten geçti.

Editör: TE Bilişim