Belçika Atatürk Kültür Merkezi Derneği ve İnter-Media Bruxelles Yayınları ev sahipliğinde,”Kuva-yı Milliye perspektifinde Türkçülük” konusunda bir konferans verdi.

Brüksel Bölge milletvekili ve Meclis Başkanvekili Emin Özkara, Schaerbeek Belediye Meclis Üyesi Döne Sönmez ile Belçika Türk sivil örgüt temsilcileri, başkan ve yöneticilerinin katıldığı konferans Avrupa Türk Derneği Kurucu Başkanı Ahmet Aytaç’ın yaptığı açılış konuşması ile şehitler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve birlikte İstiklal Marşı söylendi.

Daha sonra Almanya Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği Genel Başkanı Mustafa  Tosun bir selamlama konuşması yaparak, Avrupalı Türklerin ayrılığı ve gayr-iliği bir kenara bırakarak, milli konularda birleşmesi gerektiğini vurguladı..

TÜRKLER KİMLERDİR?
Tarihçi bilim Adamı ve Siyasetçi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu,” Söyleyeceklerimizden kimse alınmasın, ben doğruları ve Türkiye gerçeklerini tecrübelerimi, sizlerle paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz 3 Mayıs Türkçüler Günü’nü geride bıraktık. Türkler kimlerdir? Önce kendi tarihimizi iyi bilmemiz gerekir. Ben Türk Dil Tarih Kurumunda görev yaptığım zaman Çin’den tarihi belgeleri getirttim. Bunları okuyacak akademisyen sayısı da çok az. Çin tarihlerini, en eskisinden başlayarak, Türkler ile ilgili kısımlarını tercüme ettirdik ve bunların bir bölümünü yayınladık. Bir döneme ışık tutan belgeler, Türkleri şöyle anlatıyor. Boylar halinde dağlarda yaşarlardı. Kışın Çok şiddetli soğuk oldu, büyük oğul ateş yaktı.  Isındılar, hayatta kaldılar. Toplanıp, onu başbuğ seçtiler..Ona Türk adını verdiler.Buraya baktığınızda Türk adı, kurtarıcı olarak görülüyor.. Türklerin tarihi 2 Bin yıllarına kadar gidiyor. Türklerin arabalar üzerine kurdukları çadırlarla hareket ettikleri. Karavan şeklinde bir hayat tarzını hatırlatıyor. Rusların yaptıkları kazılarda ise ilk tekerlek ve birçok buluşun Türklere ait olduğu ortaya çıkıyor..Altın Elbiseli adam elbisesindeki madenin işlenmesi Türklerin at üstünde doğan, kılıç sallayan anlayışı yıkıyor..Bizi aşağılamaya çalışanlar, bize göçebe hayatı reva görüyorlar.”diyerek, Türkleri, Türkler ile Ermeniler arasındaki tartışmayı irdeledi ve Türkiye’nin içinde bulunduğu yanlışlara dikkat çekerek,” Artık oyuna gelmeyiniz.

BİRLİKTELİK YAPTILAR
Sağ ve sol kavgalarını bir kenara bırakınız..Derneklerin yerinde dursun,ama milli konularda,Türklük konusunda birliktelik yapınız, menfaatlerinizi koruyunuz.. Bugün dünden daha fazla birlikteliğe ihtiyacımız var.. Dün Sözde Ermeni soykırımını karşımıza çıkaranlar, bugün Pontus ve diğer soykırımlarını karşımıza çıkarıyorlar. Toplumumuz bölmek, parçalamak istiyorlar. Türkler, dün birçok mağdur millete kucak açtı. Tarihte de böyle oldu. “Soykırımcı” bir millet 5 Milyon mülteciye kucak mı açar? Dün ne yaptıysak, bugünde onu yapıyoruz. Ermenilerin elinde olan tüm belgeler sahte. Hepsini incelettirdik. Gelen arşivleri açalım dedik. Umursamadılar. “Avrupalılar,”soykırımcı” arıyorsa, kendi tarihlerine baksınlar, bir de Osmanlı’nın o zamanki toprakları olan Balkanlara ve diğer yerlere baksınlar. Acaba “soykırım” izi görebilecekler midir? Tarih boyunca Türklerin böyle kötü alınacak bir izi ve belgesi yoktur.

KUVAYI MİLLİYE RUHU?
Mustafa Kemal Atatürk yola çıktığında, cumhurbaşkanı olmak için mi yola çıktı..Hiç aklında yoktu.
Tek hedefleri ülkeyi, vatan topraklarını düşmandan korumak, kurtarmaktır. İşte bu Kuva-yı Milliye ruhudur. İşte bu anlayış Türkiye’yi kurtarır..Hani “beka, beka” sorunudur dediler ya..Arkadaşlar hiçbir zaman beka sorunu dışarıdan gelmez..Zira devletler ile menfaatleriniz vardır..Hiçbir devlet düşmanınız olmadığı gibi dostunuzda değildir..Bu temelden hareketle “Yurtta Sulh, dünyada sulh” felsefesini iyi anlamamız gerekir.. Cumhurbaşkanın yerinde olsam, ne kadar danışmanım varsa, işine son veririm. Hepsi yalakalık yapıyor.Kimse doğruları söylemiyor..Oysa doğruları söyleyeceklere ihtiyacımız var.

5 MİLYON TÜRK
Avrupa’da 5 Milyon insanımız yaşıyor. Benim umudum, Türkiye’de adaletin yerleşmesi, demokrasinin gerçekleşmesi için bu gençlere büyük işler düşecektir. Cumhuriyet’in kuruluşunda Balkan Türklerinin yararları Cumhuriyetin kuruluşuna ve yerleşmesine katkı yaptı..
Başına sarık takan, cübbe giyen Müslüman değildir..Peygamber efendimiz zamanın Ebu Cehil aynı şeyleri giymiyor mu?
İslam dünyasında kaç kişi Fatiha duasının anlamı biliyor?(Arapları hariç tutuyorum) İşte Mustafa Kemal Atatürk, yüce dinimiz iyi anlaşılsın, okunsun diye devrin en büyük alimi Elmalı’ya tefsir yaptırdı.. Atatürk’e hakaret edenler, kelime şehadet getirsin!.. Birini suçlamak yakışık alıyor mu? Hazmedemedikleri, Atatürk ve arkadaşlarının arzu etmedikleri bir sonucu elde etmeleridir. Atatürk çıktı, bağımsız Türk devletinin temellerini yeniden attı..”diyerek, bu devleti korumanın, hepimize düşen görev olduğunu söyledi.
Konferans soruların cevaplanması ve hatır resimlerinin çekilmesi son buldu.

Yusuf CİNAL/Brüksel

Editör: TE Bilişim