Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan, bölgeye uygulanan ambargonun kaldırılması için yardım talebinde bulundu.

Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Heniye'nin, telefonda görüştüğü Lavrov'dan, Rusya'nın, İsrail'in Gaze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılması amacıyla müdahalede bulunması ve bölgede yaşanan akaryakıt krizine bağlı elektrik sorununun giderilmesi için yardım etmesini istedi.

Heniye'nin, Lavrov'a, İsrail'in, Filistin halkına, Kudüs'e, Müslüman ve Hristiyanların kutsal değerlerine karşı işlediği hak ihlalleri konusunda bilgi verdiği ifade edilen açıklamada, Rusya ile farklı alanlarda iletişim halinde olmanın gerekliliğini vurguladığı aktarıldı.

Açıklamada, Lavrov'un ise Heniye'nin aramasını memnuniyetle karşıladığı ve Gazze'de insani şartların kötüye gitmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, ülkesinin ambargonun bir an önce kaldırılmasından yana olduğunu söylediği kaydedildi.

Rusya, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin aksine, Hamas'ı "terör örgütü" olarak tanımlamayı reddediyor.

RUS DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran temaslarının ardından geldiği Moskova’da Gazze Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, Gazze Şeridi’nde yaşanan insani durumun daha da kötüye gitmemesi için uygulanan ambargonun kaldırılmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Haniye’nin Gazze’de yaşanan sosyal ve ekonomik durumla ilgili detaylı bilgi verdiği ve Filistin’de yer alan Hamas ve Fetih örgütleri arasındaki sorunların müzakere edildiği kaydedildi.

BM’nin Filistin konusundaki kararlarını desteklediklerini ifade Rusya Dışişleri Bakanı, Filistin halkının komşularıyla barış içinde yaşayan bir devlet kurmaya yönelik taleplerinin Rusya tarafından desteklendiğini belirtti.

Gazze Şeridi’nde insani şartların kötüye gitmesinden duyduğu endişeleri dile getiren Lavrov, uygulanan ambargonun bir an önce kaldırılmasını istedi. Rusya, ABD ve Avrupalı ülkelerin aksine Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamıyor.

 

Editör: TE Bilişim