Sovyet döneminde ve günümüzde Rusya Federasyonu'nda Türk-Rus ortak evliliklerden doğan çocuklar arasında bugün özellikle Rusya'da bilinen ünlü isimler var.

Medya Günlüğü’nden Fuad Safarov’un haberine şöyle…

Mariya Dilek Gladkih...

Rus devlet televizyon kanalı Rossiya-24 ana haber spikeri olan Mariya (30), köklerini soranlara, "Annem Rus, babam Türk" diyor.

Mariya'nın anlattığına göre babasını sadece fotoğraflarda görmüş çünkü kendisi çok küçükken babası Türkiye'ye geri dönmüş. Türkiye'ye ilk kez annesiyle geldikten sonra Anadolu toprağının kendini çok etkilediğini anlatıyor ve 11 yaşından sonra Türkçe öğrenmeye karar verdiğini söylüyor.

Mariya Dilek Gladkih

Türk televizyonlarının da sık sık konuk ettiği Mariya güzel Türkçesiyle pek çok kişinin hemen sempatisini kazanıyor. Mariya, sosyal medya hesabında paylaştığı yazı ve videolarla Türk kültürünü gururla tanıtıyor.

Mariya, 2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Doğrudan Hat" adlı halkla canlı yayın konuşma programına moderatörlük de yapmış ve kendisiyle diyaloğu da olmuştu. Aralık 2018'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile röportaj yapan Mariya, başkent Bakü sokaklarında vatandaşlarla Türkçe konuşmuş ve şarkı da söylemişti.

Aleksandr Myasnikov

Bir diğer isim Dr. Aleksandr Myasnikov...

"10 parmağında 10 marifet" bulunan Myasnikov (66), Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezi’nin sözcülüğünün dışında devlet televizyonu Rossiya-1 kanalında her sabah yayınlanan popüler "Doktora Sorun" ve ayrıca Cumartesi günleri yayınlanan "Doktor Myasnikov" adlı programının sunuculuğunu da yapıyor. Rus medyasının sık sık görüşlerine başvurduğu Myasnikov bir Rus kanalında dedesinin Türk, annesinin de Kırım Tatarı kökenli olduğunu açıkladı. Rus doktorun anlattığına göre, dedesi Halil 20. yüzyılın başlarında arkadaşlarıyla yoksullara yardım etmek amacıyla Anadolu’dan Kırım'a gelerek bir dini vakıf kurmuştu.

Bir başka ünlü Osman Delibaş (27).... Rusya’nın başkenti Moskova’ya yakın Odintsovo kentinde yaşıyor. Babası Türk, annesi Rus. 2019 yılında buzlu suyun içerisinde 1 saat kalarak dünya rekoru kıran Osman Delibaş da Rusya'nın ünlü sağlık programlarına sık sık konuk oluyor. Bir televizyon programında sunucunun adının ve soyadının Türkçe olduğunun hatırlatılması üzerine, "Evet, ama Rus ruhum da var" demişti.

Medya Günlüğü'ne geçen yıl konuşan Osman Delibaş, "Babamla annem Beyaz Rusya’da (Belarus) tanışmış. Babamın ailesi Trabzon'dan Rusya’ya gelmiş. Adımı annemle babam birlikte koymuş. Ben çocukken babaannem benimle Türkçe konuşuyordu, sonra ben kitaplarla ve Türk filmlerini izleyerek Türkçeyi biraz öğrendim. Ama, konuşacak kimsem pek yok. Pratik imkanım az olduğu için Türkçeyi unutmaya başladım. Türkiye'ye çoktan gitmedim. Önce birkaç kere tatil için geldim. Ama, tabii ki sık sık gitmek isterdim...” demişti.

Fazla konuşma olanağı bulamamasına rağmen Türkçeyi neredeyse aksansız konuşan Delibaş'a Rusya'da büyük bir ilgi var; Türkiye'deki "Türk kızı dünya rekoru kırdı" manşetleri elbette Rusya'da "Rus kızı rekor kırdı" olarak değişiyor. Delibaş, Rus askerlere buzlu suda uzun süre kalabilme konusunda ders de veriyor. 

Editör: TE Bilişim