Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilerin gerçekleştirdiği 'Hocalı Katliamı' Duisburg'ta anıldı.

Duisburg Merkez Ülkü Ocağı'nın öncülüğünde düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr.Kemal Arı 'Hocalı Katliamı' üzerine açıklamalarda bulundu. Yoğun ilgi gören konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

Sinevizyon eşliğinde 26 yıl önce Hocalı’da yaşanan dram aktarıldı. Katliamın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen sadece Azerbaycan Türklerini değil Türk dünyasını yakından ilgilendiren ve soykırım olarak nitelenen 'Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulup dualar edildi.

1992 yılında yaşanan dramda Azerbaycan Cumhuriyeti'nin açıklamalarına göre 613  Azerbeycanlı hayatını kaybetmişti.

ZULMÜ GÜNDEME TAŞIMAK İSTİYORUZ

Hocalı Katliamı'nı anma programına çok sayıda dinleyici katılırken, bir dizi konferanslar için Almanya da bulunan Prof.Dr.Kemal Arı'nın anlatımı ilgiyle takip edildi. Konferansın son bölümünde dinleyicilerin soruları yanıtlanırken,yazar kitaplarını imzaladı.

Duisburg Merkez Ülkü Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karadağ açış konuşmasında aslen Azerbaycan Türkü olduğunu belirterek; "26 Şubat 1992 yılında Türk soydaşlarımıza yapılan katliamı anma programında milletimizi bilgilendirmek, yakın tarihimizde olan bu vahşeti anlatmak için böyle bir konferans düzenledik" dedi.

Derneğin onursal başkanı Eren Yakışır ise 'Hocalı Katliamı'nın dünya toplumundan kaçırılmaya çalışılmasına dikkat çekerek, 'Duisburg Merkez Ülkü Ocağı olarak Hocalı'da yaşan dramı,zulmü tekrar dünya gündemine taşımak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

AZERBAYCAN TOPRAKLARI İŞGAL EDİLDİ

Konferansa konuşmacı olarak çağrılan 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Arı Muhabirce'ye yaptığı açıklamada; "1992 yılında acımasızca gerçekleştirilen 'Hocalı Soykırımı'nı anmak ve soykırımı  hem dünya ülkelerinin, hem de Ermenistan’ın izlemeye çalıştığı politikanın analizini yapmak istiyoruz. Hepimizin bildiği gibi 'Hocalı Katliamı' bir soykırımdır. Yapılanlar soykırımın bütün tanımına uyar. Bugün dünya bunu tanımak istemiyor. Dünyanın dört bir tarafında yükselen 1915 yılında Türklerin bir soy kırım yaptığı yalanının dünya ülkeleri tarafından gündeme taşınması, özellikle Avrupa, Atlantik ötesi ülkelerin yada güçlerin bu soykırımı tanıma eğlimi üzerinden Türk dünyasına yapılan baskılardır. Aslında Hocalı'da büyük bir katliam yapıldı. Aynı süreç içinde Azerbeycan'ın toprak larının yüzde 20 si işgal edildi" dedi.

EMPERYALİZM DİYE BİR GERÇEK VAR

Bu işgalin dünya devletleri tarafından bu kabul edilmemesini eleştiren Prof.Dr. Kemal Arı açıklamasının devamında şunları söyledi: "Bunlar yapılmazken Türklerin tarihte bir soykırım yaptıkları yalanı bütün dünyaya dayatılmaya çalışılıyor. Bunun hedefi tam olarak, Karabağ'ın işgal edilmesini dünyaya meşru göstermek, dünyaya kabul ettirmek suçlunun kendi suçunu bastırması, cazgırca ortaya çıkıp dünyaya bunu kabul ettirmesi yönünde bir siyasettir. Türk dünyasının birlik ve bütünlüğü sağlanıp, güçlü olması gerekir. Bugün dünyada politik anlamda geçerli olan tek argüman güçtür. Siz güçlüyseniz haklı olduğunuzu kabul ettirebilirsiniz. Bir gücünüz yoksa, ne kadar haklı olursanız olun Emperyalizm diye bir gerçek olduğuna göre o sizi baskı altına alacak, kendinin haklı olduğunu iddia edip hedefe ulaşmaya çalışacaktır"

Editör: TE Bilişim