Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçisi’nin resmen çekildiği ve Türkiye’nin de Hollanda’ya yeni bir büyükelçi atamasına izin verilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’yle bu meselenin çözülmesi hakkındaki görüşmelerin de ‘durdurulduğu’ bilgisi verildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın bugün Ankara'daki büyükelçisini resmi olarak ülkeden çektiğini duyurdu. Olayın Mart 2017'de Hollanda ve Türkiye arasında yaşanan krizle alakalı olduğu ifade edildi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile diplomatik ilişki düzeyini düşürme kararını, resmi internet sitesinden de duyurdu. Dışişleri Bakanı Zijlstra adına yapılan resmi açıklamada, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizi çözmek için yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi; “Hollanda hükümeti, Mart 2017’den beri Türkiye’de görev yapmasına izin verilmeyen Hollanda’nın Ankara Büyükelçisini resmen geri çekme kararı aldı. Hollanda’nın artık Türkiye’de bir Büyükelçisi olmaması nedeniyle de, Türkiye’nin Hollanda’ya yeni bir Büyükelçi atamasına izin verilmeyecektir. Bu mesaj, Lahey’deki Türk Maslahatgüzarına da resmen iletilmiştir. Bu durum, Türkiye ile yapılan görüşmelere de bir duraklama getirmektedir.”

NE OLMUŞTU?

Hollanda, Türkiye hükümet yetkililerinin 16 Nisan’daki anayasa referandumu öncesinde ülkede propaganda yapmasına izin verilmeyeceğini duyurarak, önceden planlanan bir dizi etkinliği iptal etmişti. Hollanda hükümeti ülkedeki Türk toplumunun bölünmemesi gerekçesiyle böyle bir karar aldığını savunurken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da ziyareti iptal edilmişti.

Anayasa referandumu öncesinde Hollanda’da yaşayan Türklerle bir araya gelmek için Mart ayında Rotterdam’a kentine giden ancak burada “istenmeyen kişi” ilan edilen

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya ise bu süreçte karayoluyla Hollanda’ya girmeye çalışmış ancak bunu izin verilmeyince iki ülke arasında kriz patlak vermişti.

Ayrıntılar geliyor…

Editör: TE Bilişim