Irak'ta hükümete bağlı askeri güçlerin, El-Enbar ilinin Ramadi kentinde Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı gösterilerin düzenlendiği İzzet ve Onur Meydanı'na müdahale ettiği, müdahale sonucu ölü ve yaralılar olduğu bildirildi. 

Polis ve özel güvenlik birimlerinden oluşan hükümete bağlı güçlerin müdahalesi sonrası  aşiret mensupları ile emniyet güçleri arasında ağır ve hafif silahların kullanıldığı çatışmaların çıktığı ifade edildi. 

Maliki karşıtı gösterilerin organizatörlerinden Abdulkadir Nayil, emniyet güçlerinin alandaki çadırları kaldırmaya başladığını, çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğunu aktardı.  

Bu arada El-Enbar ilindeki camilerden bölge sakinlerine,  İzzet ve Onur Meydanı'ndaki hükümet karşıtı direnişe destek vermeleri çağrısı yapıldı.

Halkın çağrıya karşılık vererek sokaklara çıktığı gözlendi.

Enbar genelinde iletişim ağı kesildi

Öte yandan hükümet güçlerinin ilçeler arasındaki teması engellemek için başta Ramadi ve Felluce'de olmak üzere Enbar ilinin genelinde tüm iletişim ağını kestiği kaydedildi.  

Başbakan Maliki'ye yönelik muhalif gösterilerin önemli isimlerinden milletvekili Alvani, Cumartesi sabahı evine düzenlenen kanlı baskınla gözaltına alınmıştı. Baskın sırasında çıkan çatışmada Alvani 'nin kardeşi ile 5 koruması öldürülmüştü. Olay sonrasında orduya bağlı çok sayıda askeri birlik bölgede konuşlanmış ve artan gerilim nedeniyle Enbar ve Selahaddin ilinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Başbakan Nuri el-Maliki, Bağdat yönetiminin protesto edildiği Ramadi'deki gösteri alanlarının boşaltılmaması halinde, eylemcileri "çadırlarını başlarına yıkmakla" tehdit etmiş, gösteri alanını "fitne meydanı" şeklinde nitelendirmişti. Maliki, bölgedeki meydanda toplu olarak kılınan cuma namazları ve ardından düzenlenen gösterilere atıfla, geçen Cuma kılınan namazın "son olacağı" uyarısında bulunmuştu.

Sünni nüfusun yoğunlukta olduğu Enbar'da hükümet ve bölgedeki aşiretler arasında artan gerilimin ardından Savunma Bakanı Saadun ed-Duleymi, aşiret reisleri ve göstericilerin temsilcileriyle dün bir araya gelmişti. Görüşmelerde  Ramadi kentinde evine düzenlenen kanlı baskınla gözaltına alınan milletvekili Ahmed el-Alvani'nin serbest bırakılması, göstericilerin, Maliki hükümetini protesto amacıyla karayolu üzerine kurdukları çadırları kaldırması ve Alvani'nin gözaltına alınmasından sonra bölgede konuşlanan güvenlik güçlerinin 72 saat içinde bölgeyi terk etmesi konularında mutabakat sağlandığı belirtilmişti.

 

Editör: TE Bilişim