Kısa süre önce BBC News’ten Ralph Galpin, sosyal ağların Irak’ta bloke edildiğini bildirmişti.

Kuveyt Haber Ajansı Irak’ın Twitter, Facebook ve YouTube’u engellediğini doğruladı.

Kısa süre önce BBC News’ten Ralph Galpin, sosyal ağların Irak’ta bloke edildiğini bildirmişti.

Irak’ta üç önemli sosyal ağa engelleme gelirken bunun nedeninin ise aşırı militan örgüt IŞİD’in (Irak Şam İslam Devleti) ülkedeki ayaklanmayı örgütlemek için sosyal medyayı kullanmasına yönelik göstergeler olduğu belirtildi.

Ülkede sosyal medya adeta kararma yaşarken sadece belli bölgelerin mi yoksa ülkenin bütünün de mi yasakların uygulanmakta olduğu konusu ise belirsizliğini koruyor. Google'ın engellenip engellenmediği konusu ise belirsizliğini sürdürüyor.

Bekleniyordu

Özellikle de bölgedeki ülke yönetimlerinin sosyal medyaya yönelik yasaklama eğilimleri bilinen bir gerçek.

İran, sosyal medya platformlarının yoğun şekilde yasaklar altında olduğu bir ülke durumunda.

Arap Baharı devrimlerinde de sosyal medyanın yoğun Yine Twitter, Mart ayında Türkiye’de yolsuzluk iddiaları sonrasında yasaklanmıştı; YouTube’da yasaklanmış ve kısa süre önce de yeniden erişime açılmıştı.

Bu tür göstergeler ışığında Irak’ta da benzer bir yasağın uygulanmaya konulması bekleniyordu.

 

The Guardian'dan Martin Chulov, Irak'ta Google'ın da yasaklandığını bir Tweet ile duyururken bu konu henüz doğrulanmış değil. İŞİD, Dış basında ISIS olarak kullanılıyor.

İŞİD

Sünni militan grup IŞİT ve müttefikleri ise Türkiye’de Başkonsolosluğuna yaptıkları saldırı sonucunda çok sayıda Türk’ü rehin almış durumda.

Ayrıca ülkenin ikinci en büyük kentini yağmalayan IŞİD güçleri bununla beraber Amerikan yapımı çok sayıda Irak askeri teçhizatını da ele geçirdi.

Shift Delete

Editör: TE Bilişim