İran, ambargo dönemindeki petrol ihracatından elde edilen gelirle Türkiye’de imparatorluk kuran ve Başbakan Erdoğan başta olmak üzere birçok AKP’li bakan ile yakın ilişkiler kuran Rıza Sarraf’ın mal varlığının peşine düştü. Sarraf’ın Türkiye’deki mal varlığını tespit ederek “kayıp petrol parasını” tahsil etmek için harekete geçen İranlı yetkililer, Türkiye’ye bir heyet gönderdi.

 

Zencani'nin Sarraf'la bağlantılı olarak yürüttüğü kayıt dışı para trafiğinde 14 milyar dolarlık bir varlığı yönettiği ve bu paranın önemli bir bölümünün de Türkiye'de değişik şekillerde 'saklandığı' öne sürülüyor.

İran’dan geçen günlerde gelen heyet, Rıza Sarraf’ın Türkiye’deki ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak başka ülkelere transfer ettiği yatırımların da peşine düştü. Heyet, Türk yetkililerden Sarraf’ın tüm mal varlığı hakkında bilgi istedi. İranlılar ayrıca, Sarraf’ın ve gizli ortaklarının üzerine kayıtlı servetin İran’a transferi için de Türk yetkililerin devreye girmesini talep etti.

ZENCANİ HER ŞEYİ ANLATTI

İran’dan gelen heyetin elinde, Sarraf’ın İran’daki patronu Babek Zencani’nin ve onun tarafından görevlendirilerek Türkiye’deki para trafiğinin detaylarını takip eden 'kara kutu' Kamelya Cemşidi'nin (Camelia Jamshidi) verdiği detaylı bilgiler bulunuyor. İranlı kadın ajan Cemşidi’nin, Sarraf’ın tüm para trafiğini trafiğini takip etmek üzere özel olarak görevlendirildiği, 17 Aralık operasyonuna hükümet müdahale edince, İran’a kaçmayı başardığı biliniyor.

AHMEDİNEJAD’IN ADAMI

İran’ın ambargoyu delmek için görevlendirdiği Babek Zencani’nin, Türkiye organizasyonunu eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Özel Kalem Müdürü İsfendiyar Rahim Meşai aracılığıyla kurduğu da İran’da süren soruşturmada ortaya çıktı.

Zencani’nin, Meşai aracılığıyla tanıştığı İran Devrim Muhafızları’nın özel bir bölümünde görevli Rıza Sarraf aracılığıyla Türkiye üzerinden para trafiğini yönetmeye başladığı da iddia ediliyor..

İRAN ISRAR ETTİ

İranlı heyetin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 29 Ocak’ta gerçekleştirdiği İran seyahati sırasında verdiği söz üzerine Türkiye’ye geldiği ve çalışmalarının bu çerçevede gizli tutulduğu da alınan bilgiler arasında.

İddiaya göre, Başbakan Erdoğan’ın, Tahran’da yaptığı doğalgaz görüşmeleri, Türkiye’de kalan İran parası yüzünden tıkandı. Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı görüşmede sorun çözülemeyince, doğalgaz anlaşması da imzalanamadı.

ERDOĞAN SÖZ MÜ VERDİ?

Ruhani’nin, Türkiye’deki İran parası için garanti almadan doğalgaz anlaşması imzalamaya yanaşmaması üzerine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı arayarak Sarraf’ın malvarlığı üzerindeki tedbir kararının kaldırılması için gereğinin yapılmasını istedi.

Türkiye’de şok etkisi yapan karar mahkemeden çıktı ve Sarraf’ın malvarlığına konulan tedbir aynı gün, yani 29 Ocak'ta kaldırıldı. Bu haberin Anadolu Ajansı kanalıyla dünyaya servis edilmesinin ardından Erdoğan, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, bu görüşmede “Sarraf’ın her şeyinin size ait olduğunu çok iyi biliyoruz. Ambargoyu aşmanız için size elimizden gelen tüm desteği verdik. Türkiye’de tek kuruşunuz kalmayacak. Her türlü işbirliğine hazırım” dedi.

KRİZ ÇÖZÜLDÜ, İMZALAR ATILDI

Bu söz üzerine Ayetullah Hamaney devreye girerek doğalgaz anlaşması krizini çözdü ve imzaların atılmasını sağladı. Ruhani’nin isteğiyle anlaşma sadece Farsça olarak tanzim edildi ve bu anlaşmaya, İran’ın Türkiye’deki mal varlığı ile ilgili özel maddeler konuldu.

Hasan Ruhani, 6 Şubat 2013’te Zencani soruşturmasıyla ilgili olarak “Neden bu kadar yüklü miktarda petrol ve para bir kişiye verildi, anlamakta zorluk çekiyorum. Rakam çok büyük. Yaklaşık ülkenin bir aylık tüm gelirine eşit” demişti. Ruhani, Zencani'nin açıkladığı mal varlığının, İran'ın alacağına yetmediğine dikkat çekmişti.(MUK)

Editör: TE Bilişim