Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF), İran’ı yeterince şeffaf olmamasından dolayı gri listede tutuyor ve uluslararası yatırımcıların İran’a girmesini kısıtlıyordu. İran hükümeti de ABD’nin yaptırım kararlarının etkisini azaltmak için ekonomik ve mali yapısını şeffaflaştırarak yabancı yatırımcıya kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Ancak FATF, İran’ın reformlar yapmakta yeterince oyalandığını iddia ederek Şubat’a kadar mühlet verildiğini açıkladı.

FATF, bugün yapılan toplantının ardından İran’ın söz vermesine rağmen 10 koşuldan 9’unun gerçekleştirdiğini açıklayarak, hayal kırıklığına uğrandığını söyledi. FATF toplantısından sonra konuşan ABD Hazine Bakanlığı temsilcisi Marshall Billingslea, “İran’ın, çok uzun zaman önce üstlendiği taahhütleri yerine getirmesi için hızla hareket etmesini bekliyoruz ” açıklamasında bulundu. İran’ın Şubata kadar tedbirleri tamamlaması gerektiğini söyleyen Billingslea, “Eğer Şubat’a kadar yetişmezse artık biz daha ileri adımlar atacağız” uyarısında bulundu.

İRAN YAPTIRIMLARIN ETKİSİNİ AZALTMAYA ÇALIŞIYOR

İran Parlamentosu Ekim ayının başında uluslararası standartları benimseyeceğini ilan ederek bazı yeni tedbirleri onayladı. Ancak FATF, sadece yasalaşmış mevzuatı dikkate alabileceğini söylemişti. FATF ülkelerinin amacı, İran’ın finansman sistemini kendi kurallarına uygun hale getirip, takip edilebilirliği sağlamak. Aksi halde İran, kara listeye alınarak, yabancı yatırımcıların ve bankaların yatırım yapmasını zorlaştıracak ve pek çok potansiyelin engelleyecek.

Kaynak: iha