Suriye'de geçen ay 6 muhalif grup tarafından kurulan İslam Cephesi, Cilvegözü'nün Suriye tarafındaki Bal El Hava Sınır Kapısı'nı ele geçirdi. Türkiye sınırı kapattı, ABD de muhaliflere silah yardımını kesti.

TÜRKİYE SINIRINA DAYANDILAR

Suriye'de iki buçuk yılı aşan ve 120 bin kişinin hayatına mal olan çatışmalarda her geçen gün ülkede etkisini artıran İslamcı gruplar Türkiye sınırına dayandı. Geçen ay Suriye'deki önemli muhalif gruplardan Ahrar'uş Şam İslami Hareketi, Ceyş'ul İslam, Tevhid Tugayı, Sukur'uş Şam, Liva'ul Hak, Ensar'uş Şam, Kürt İslam Cephesi, İslam Cephesi adı altında birleştiklerini açıklamıştı. İslam Cephesi ilk olarak birkaç gün önce Özgür Suriye Ordusu'nun ana karargâhlarından biri olarak bilinen Bab El Hava'daki üssü ele geçirdi.

EL KAİDE VE EL NUSRA İLE BAĞLANTISI YOK

Vatan'ın haberine göre, İslam Cephesi militanları bu karargahta bulunan bütün mühimmat, gıda ve diğer yardımlara el koydu. Ardından Bal El Hava kapısına yönelen grup, buranın kontrolünü de ele geçirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cilevgözü'nün karşı tarafında bulunan Bel El hava'nın tamamen bu grubun kontrolünde olduğunu belirtti. Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı savaşan en güçlü gruplar arasında gösterilen İslami Cephe'nin El Kaide bağlantılı olan El Nusra cephesi ve Irak Şam İslam Devleti (ISIS) ile bir bağlantısı bulunmuyor.

CİLVEGÖZÜ SINIRI KAPISI KAPATILDI

Bu gelişme üzerine Türkiye Cilvegözü Sınır Kapısı'nı kapattı. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı, Suriye tarafındaki muhalif grupların aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçişin yolcu ve araç trafiğine kapatıldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip edilmekte olup herhangi bir gelişme olması halinde ayrıca bildirilecektir. Bu aşamada araç ve yolcu hizmeti verilememektedir. Konu hakkında ihracatçılarımızın bilgilendirilmesinde fayda olduğu mülahaza edilmektedir" denildi.

ENES DAHA 16 YAŞINDAYDI

Suriye'de bulunan El kaide bağlantılı gruplara savaşmak için katılan 16 yaşındaki Türk kökenli Alman vatandaşı, Türkiye üzerinden Halep'e ulaştıktan üç gün sonra hayatını kaybetti.

"3 GÜN İÇİNDE ÖLDÜRÜLDÜ"

Alman Die Welt gazetesinin haberine göre Frankfurt Main kentinde yaşayan Enes kısa bir süre önce El Nusra cephesine katılmak için evini terk etti. Hessen kentinden bir grup gençle birlikte hareket eden Enes, Türkiye üzerinden Suriye'ye girdi. Ancak Türk ve Alman vatandaşı olan Enes Halep'e ulaştıktan üç gün sonra girdiği çatışmada hayatını kaybetti.

"ALMANYA'DAN 200 KİŞİ KATILDI"

El Nusra cephesi, Twitter adresinden Enes'in fotoğrafını koyarak "Daha Suriye'ye geleli 3 gün olan Enes şehit oldu" açıklaması yaptı. Aynı çatışmada yine Almanya'dan gelen İdris Kökten isimli Türk vatandaşının da hayatını kaybettiği açıklandı. Welt gazetesi Suriye'de cihadçı gruplara Almanya'dan 200 kadar kişinin katıldığını, bunların arasında 18 yaşından küçük onlarca kişinin bulunduğu belirtti.

Editör: TE Bilişim