Rajoy, 26 Haziran’da bizzat mahkeme salonuna gelerek ifade verecek. Karar hakkında henüz bir açıklama yapmayan Rajoy, tanık olarak da olsa mahkeme tarafından ifadesi alınan ilk İspanyol başbakanı olacak.

Başbakan Rajoy’un videokonferans ile ifade verme talebini mahkeme heyeti 2’ye karşı 1 oyla reddetti. Fiziksel olarak mahkeme içinde bir görüntü vermekten kaçındığı için bu yola başvuran Rajoy, ülkenin en büyük yolsuzluk davalarından Gurtel kapsamında bizzat mahkeme salonuna gelerek ifade vermek zorunda kalacak.

Rajoy'dan mahkeme heyetine mektup

Rajoy’un ifadesinin videokonferans yolu ile alınması için hem Rajoy’un kedisi hem de lideri olduğu PP’nin avukatları başvuruda bulunmuştu. Yüksek Mahkeme heyetine mektup yazan hükümet başkanı Rajoy, fiziksel olarak mahkemede ifade vermesi için davanın görüldüğü yine Madrid eyaleti içindeki San Fernando de Henares'e seyahat etmesi gerektiği ve bunun da kamu kaynaklarının boşuna harcanması anlamına geldiğini savunmuştu. Ayrıca yoğun yurtdışı programını en az aksatacak yöntemin de videkonferans olduğunu iddia eden Rajoy zaten ceza davalarında bu yöntemin sıkça kullanıldığını da belirtmişti.

Madrid İkinci Ceza Mahkemesi, Avrupa Demokrat Hukukçular Derneği’nin (Adade) talebi üzerine 18 Nisan’da ikiye karşı üç oyla Başbakan Rajoy’u tanık olarak ifade vermeye çağırmıştı. Adade, daha önceden de Rajoy’un tanık olarak dinlenmesi için dilekçe vermiş ancak her iki dilekçe de reddedilmişti.

Gurtel davası nedir?

Gurtel davası, bir memur tarafından ortaya çıkarılan “Gurtel” şebekesinin 1999 ile 2005 yılları arasında bankalardaki kredi kartı yolsuzluklarını inceliyor. Bu dava kapsamında Halk Partili Madrid’in eski eyalet valisi Esperanza Aguirre de tanık olarak dinlenmişti. Halk Partisi’nin önde gelen isimlerinden eski IMF Başkanı Rodrigo Rato, Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada 4 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

Kaynak: dha