YPG ve IŞİD ile masaya oturma planları yapan Biden yönetiminin Suriye’de, Barzani modeli özerk yönetim oluşturmak istediği belirtildi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre, ABD'nin Ortadoğu masasına YPG destekçisi Brett McGurk'u, Savunma Bakanlığı'na ise YPG'yi silahlandıran Lloyd Austin'i getiren Biden yönetiminin Suriye planı ortaya çıktı.

Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin başını çektiği SDG ile masaya oturma planı yapan Biden yönetimi, bu masaya aralarında IŞİD’in de dahil olduğu muhalif grupları da katma peşinde.

Türkçe Konuşan Ülkeler Gazetecileri Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, "Kuzeydoğu Suriye'deki Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve terör örgütü YPG temsilcileri bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi David Brownstein ve ekibi iki tarafı müzakereleri sürdürmeye çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YGP/SDG/PKK ile Barzani'ye yakın Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENSK) siyasi entegrasyonunu geliştirmek, ABD'nin etkisini ve himayesini göstermek üzere tekrar Suriye'nin kuzeydoğusuna gitti." ifadelerini kullandı.

Yavuzaslan'ın verdiği bilgiye göre bölgede şekillendirilmek istenen plan aşama aşama şöyle:

Suriye'deki dağınık Kürt yapılarının SDG adı altında birleştirilmesi.
Fırat'ın doğusundaki petrol-doğal ve tarım ürünleri ile su kaynaklarının kontrolünün sağlanması.
SDG adı altında siyasi, askeri, ekonomik, idari entegrasyon, sağlanması ve “Bölgesel Yönetime” geçilmesi.
Suriye için bölgesel yönetimin tanımlanması ve Şam idaresine kabul ettirilerek meşrulaştırılması
ABD-Fransa kontrolündeki Fırat'ın doğusundaki tüm silahlı unsurların tek çatı altında toplanması .
Irak'ın kuzeyinde bulunan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin himaye ettiği 6-7 bin ENKS Peşmergesinin, Irak'tan Suriye kuzeyine gönderilmesi.
ABD-YPG kontrolündeki DEAŞ'lılar “Arap Gücü” adı altında DSG içinde yer alması.
Suriye kuzeyinde ve Irak'ın Sincar aksı ile YPG-PKK koridorunun kalıcı hale getirilmesi.

Editör: TE Bilişim