Donmak üzere iken köye varmayı başaran yeniçeriye köylünün aksine bir kadın sahip çıkar. Zamanla yeniçeri “El Turco” lakabıyla anılmaya başlar. 

Bu videonun Seslendirmesini  Cennet Küçükerdem yaptı.  Animasyondaki Yeniçeri'nin Sesini ise Murat Deniz Demirci canlandırdı.

Diğer bir rivayette ise Merzifonlu’nun idam cezası verdiği Balaban Hasan adlı asker, yeniçeri ağasının yardımıyla kaçarak Moena’ya gelir. Yeniçeriyi diğer askerlerden ayıran özelliği İtalyanca, Almanca ve Rusça bilmesi, ayrıca çok güçlü olmasıdır. Köyde Osmanlı yaşam tarzını sürdürmekten geri durmayan yeniçeri, bir süre sonra çalışkanlığıyla köyün zenginlerinden birisi olur.

Balaban Hasan'ın Alman Derebeyleri ile Mücadelesi

Monena’yı yağmalamaya kalkan Alman derebeyleri karşısında El Turco’yu bulur. Köylüleri bu ağır vergiye karşı örgütleyen El Turco, Ausburg Dükalığı’na karşı pasif bir direniş gerçekleştirir. El Turco ve köylüler zaman içerisinde vergi sistemini halkın lehine çevirmeyi başarır. Geçen zaman içerisinde yaşlanan ve hayata gözlerini yuman El Turco için Moena halkı uzun süre gözyaşı döker. 

Her yıl Ağustos ayında anma töreni düzenlenir ve zamanla törenler festivale (Festa de Turchia) dönüşür. Bugün festival kapsamında köyün her yeri Türk bayraklarıyla donatılmaktadır. Yeniçeri kıyafetli askerler sokakları süsler. Hatta Belediye Başkanı bile törenlerde bu kıyafeti giymektedir. Festivalin öncüsü olarak köyün en yaşlısı seçilir.

Moena’ya Ulaşım ve Konaklama İmkanları

Turistik bir yerleşim yeri olan Moena, İtalya ve Avusturya arasında yer alıyor. Sırtını Alpler’e çeviren köy aynı zamanda bir kayak merkezi. Ancak köyü ünlü yapan, elbette bahsini ettiğimiz Türk festivali. Festival süresince köy adeta kırmızı ve beyaz renklere boyanıyor. Türk yürüyüşü sonrasında Balaban Hasan adına yaptırılan çeşmeye çiçek bırakılıyor. Ayrıca yerel lezzetlerin sergilendiği stantlar açılıyor.

Bir turizm beldesi olması nedeniyle köyde konaklama sorunu bulunmuyor. Pek çok otelin bulunduğu köye ulaşım için iki alternatif var. Öncelikle Venedik’e ulaşmanız gerekiyor. Buradan trenle Moena’ya aktarmalı olarak 5 saatte ulaşabilirsiniz. İsterseniz araç kiralayarak geze geze Moena’ya varabilirsiniz. 

Venedik – Moena araçla 2 saat sürüyor.

Editör: TE Bilişim