Devletleşme çabaları

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, terör örgütü PYD’nin devletleşme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Mustafa, PYD’nin çok önceden bunu planladığını, Türkmenleri ve Arapları bölgeden sürerek demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını söyledi.

IŞİD’le mücadele yalanı

PYD’nin özerk yapı için uğraş verdiğine dikkat çeken Mustafa, “Kendilerini o kadar kaptırmışlar ki sözde Kürdistan devleti gibi hareket ediyorlar. Okul inşa ettiler, Kürtçe eğitim veriyorlar. ‘IŞİD’e karşı herkesle birlikte hareket ediyoruz’ diyerek yalan söylüyorlar” dedi. 

 

Kantonlar birleşirse Türkmenlerin sonu olur

Türkmen lider Abdurrahman Mustafa, “PYD, Afrin kantonunu Ayn el-Arap kantonu ile birleştirdiği takdirde Suriye’de Türkmen varlığından söz edemeyiz” dedi. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, terör örgütü PYD’nin, ilan ettiği kantonları birleştirdiği takdirde bunun Suriye Türkmenlerinin sonu olacağını söyledi. Mustafa, “PYD, Afrin kantonunu Ayn el-Arap (Kobani) kantonu ile birleştirdiği takdirde Suriye’de Türkmen varlığından bahsedemeyiz” dedi. Mustafa, PYD’nin kendisini şirin göstermeye çalıştığını ve imaj değişikliğine gittiğini de belirtti. PYD’nin “IŞİD’e karşı herkesle beraber hareket ediyoruz” söylemiyle gerçekleri saptırdığını ifade eden Mustafa, “Süryaniler, Araplar ve Türkmenler var diyorlar. Oysa ne Türkmenler var, ne de başka gruplar. IŞİD’e karşı mücadele eden bu grubun içinde farklı etnik yapıdaki insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. ’Muhaliflerle mücadele ediyoruz’algısını oluşturmak için kendilerini gizliyorlar” diye konuştu.

Sözde özerk yapı

 PYD’nin devletleşme çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydeden Mustafa, şunları söyledi: “PYD sözde özerk bölge ilan ettiği yerlerde kendine göre bir tür eğitim sistemi kurdu. Okul inşa ettiler. Kendilerine göre Kürtçe eğitim veriyorlar. Buna PYD dışında kalan Kürtlerin de karşı çıktığını biliyoruz. Kendince sözde özerk yapı kurmak için uğraş veriyorlar. Kendilerini o kadar kaptırmışlar ki sözde Kürdistan devleti gibi hareket ediyorlar.” Terör örgütü PYD tarafından Tel Abyad’ın sözde özerk bölge ilan edilmesine dikkat çeken Mustafa,  PYD’nin çok önceden bunu planladığı, Türkmenleri ve Arapları bu amaçla bölgeden sürdüğünü belirtti. Aşama aşama hayata geçirilen planda önce Türkmenlerin, ardındın da Arapların PYD tarafından göçe zorlandığını, böylelikle demografik yapının değiştiğini belirtti.

Darmadağın oldular

Tel Abyad bölgesinde sözde özerk yönetim kurmak için PYD’nin Türkmen bırakmadığını ifade eden Mustafa, şöyle devam etti: “Suriye’de yaşanan iç savaşın en büyük mağduru Türkmenlerdir. Türkmenler, Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmaması için mücadele ediyorlar. Suriye’de her hangi bir yerde herhangi bir isim altında bölünme olursa en büyük zararı Türkmenler görecektir. Çünkü coğrafi olarak baktığınızda Türkmenler Suriye’nin tamamına yayılmış durumdadır.” Türkmen birliklerinin IŞİD ile çatışmaya devam ettiğini belirten Abdurrahman Mustafa sözlerini şöyle tamamladı: “Çatışmalar devam ediyor. Rejim güçlerinin de çok fazla ilerlediğini söyleyemeyiz. Esad rejimi ve Rus güçleri Bayırbucak’ı bombalamaya devam ediyor. Daha sonra bunların bir kara harekâtı başlatacağı söyleniyor. Bilindiği üzere Bayırbucak Türkmen dağıdır. Şu an için Türkmenlerin o bölgedeki mücadelesi devam ediyor”

Editör: TE Bilişim