Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin, Gazze'deki akaryakıt krizinin çözümü için devreye girdiğini ve yardım sözü verdiğini söyledi.

Heniye, telefonda görüştüğü Katar Emiri'nin, Gazze'deki elektrik santralinin 5 ay çalışmasına yetecek oranda yakıtı, salı günü İsrail'in Sedud Limanı'na gönderme sözü verdiğini ifade etti.

Yoğun yağışlardan etkilenen Deyr Belah ilçesini ziyareti esnasında açıklamada bulunan Heniye, "Katar Emiri bana, bu yakıtın 10 milyonluk vergisini Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a gönderdiklerini, ayrıca selden ve yağıştan etkilenen Gazzeliler için de 5 milyon dolarlık bir yardımda bulunacaklarını bildirdi" dedi.

Öte yandan, hükümetten yapılan açıklamada, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun selden zarar gören ev ve işyerlerindeki suyun tahliyesi için 4 su pompasını Gazze Şeridi'ne göndereceği kaydedildi.

Gazze'deki tek elektrik santrali, Ramallah yönetiminin, akaryakıta uygulanan ek vergileri indirmeyi kabul etmemesi nedeniyle yaklaşık 6 hafta önce faaliyetini durdurmuştu.

İsrail ordusunun, 2006'da Gazze'deki santrali bombalamasından bu yana bölgede elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Santralde onarım yapılmasına rağmen yakıt miktarının yetersizliği, enerji üretiminin azalmasına neden oluyor.

 

Editör: TE Bilişim