Kazakistan’ın Almatı kentinde bir araya gelen bilim adamları dünyada bir ilki gerçekleştirerek 3 boyutlu Kazakistan coğrafi haritasını çıkaracaklarını duyurdu. “Kazmorgeofizika”adındaki jeofizik araştırma kurumundan Dr. Mirgali Kunaeva’nın konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, Kazakistan coğrafi haritasını oluşturarak aynı zamanda bu haritaya 3 boyutlu şekil verileceğini söyledi.

Kazakistan’ın 3 boyutlu haritasında ülkede bulunan tümsekler, tepeler, dağlar, ovalar, düz alanlar, denizler, ırmaklar ve geniş çöller tüm ayrıntılarıyla görülebileceği ifade edildi.  Çalışmaların uzun bir zaman alacağını vurgulayan Kunaeva 3 boyutlu haritada başta Astana ve Almatı gibi büyükşehirlerin de yerleşik planlarının ayrıntılı görüntülerinin yer alacağını belirtti.   

Kazakistan’ın 3 boyutlu haritasında tarihi bölgelerdeki yaşam alanlarının da yer alacağı söylendi. Buna göre, Kazakistan’da arkeolojik bulgular ışığında eski tarihlere dayanan görsel boyutlar, çevre ve coğrafik değişkenlikler de yer alarak insanlara dikkat çekici bir haritanın sunulacağı kaydedildi.

Toplam 300 uzman ve bilim adamının üzerinde çalıştığı Kazakistan’ın 3 boyutlu haritası için devlet kalkınma programı kapsamında destek sağlandığı bildirildi. Söz konusu harita dünyada bir ilk olacak ve yapımı yaklaşık beş yıl sürecek.

Editör: TE Bilişim