Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev Rusya’nın Suriye’de IŞİD’i bombalamasının Orta Asya devletlerini de korumak anlamına geldiğini savundu. Atambayev, IŞİD’in bir sonraki hedefinin Orta Asya olduğunu iddia ederek Rusya’nın bunun önüne geçtiğini öne sürdü.

Rus medyasına konuşan Atambayev bir gazetecinin “Moskova IŞİD’i bombalayarak Kırgızistan’ı da savunuyor” demesi üzerine “evet aynan öyledir” karşılığını verdi.

Atambaev sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü şu anda İŞİD saflarında savaşan gençler aynı zamanda ideolojik hazırlıktan da geçiriliyor. Yarın onları Orta Asya'ya Horasan halifeliğini inşa etmek için gönderecekler.”

Atambayev’a göre, sorunun esası insanların Kur’an okumaması ve onu bilmemesi. Atambayev, “Çünkü Kur’an bir kişinin öldürülmesini dünyanın yok edilmesine eşit görüyor” ifadelerini kullandı.

Kırgız lider ayrıca “Silah zoruyla bir yere demokrasiyi ya da herhangi bir ideolojiyi getirmek mümkün değildir. Çünkü böyle denemeler ‘İyilik yapmak istediler, netice ise değişmedi’ eski gerçeğini ortaya koyacak” ifadesini kullandı.

Atambayev, dışarıdan müdahale denemelerinin yeni gelişmekte olan ülkelerin kendi tarihlerinden bir şeyleri öğrenmeleri gerektiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu ülkelerde uzun yıllar iktidarda kalan otoriter rejimlerin uygulamaları sonunda iş savaşla bitiyor. İşte bu gerçeği herkes dikkate almalıdır.”

Editör: TE Bilişim