Kobani son dakika haberlerine göre Rojava’nın Kobani kentinde, IŞİD’in attığı havan topları sivilleri vurdu. IŞİD'in saldırısından sonra Kobani'de son durum 3 sivilin hayatını kaybettiği yönünde. 

Rûdaw'ın haberine göre, ŞİD’in attığı havan topları sonucu 3 kişi hayatını kaybetti,18 kişi de ağır yaralandı.

Daha önce ise Kobani'den gelen son dakika haberlerinde IŞİD mensuplarının sabah saatlerinden itibaren kentin güneyi ile batısını havan topu mermileriyle vurduğunu, toplardan birinin Halep yoluna, 3’ünün de Tıl Şeir köyüne düştüğünü aktarılmıştı.

kobani.20141112034548.jpg 

Sabah saatlerinde atılan havan topu saldırısında, 1’i ağır olmak üzere 4 sivil yaralanmıştı. Ancak hava saldırısıyla birlikte örgüt ateşi kesmişti. Öte yandan, örgüt mensupları, yoğun saldırı üzerine bazı mevzilerini terkederek, 11 cesedi arkasında bıraktı.

ABD KANALI KOBANİ'YE GİRDİ

Amerikan televizyon kanalı NBC, 58 gündür Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kuşatma altında tutulan Kobani’yi görüntüledi. Görüntüler, geride kalan iki ayda kentte meydana gelen yıkımı gözler önüne seriyor.

Haberde, IŞİD tarafından yayımlanan propaganda videolarına da değinilerek kentin yarısının radikal İslamcı örgütün, diğer yarısınınsa Kürt grupların kontrolü altında olduğu belirtilidi.

Bu süreçte kadınların ön safta olduğuna dikkat çekildi. Onlardan biri de Viyan Peyman.

kobani2

26 yaşındaki Peyman, Kürt güçlerinin hem mühimmatları kısıtlı olduğu hem de yerlerinin belirlenemesini engellemek için, mermilerini ‘tutumlu’ şekilde kullandıklarını anlattı.

“Kadınlar ve erkekler IŞİD’e karşı omuz omuza olmalı” diyen Peyman, kadınların bu savaşta ön saflarda olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Biz ayakta kalır ve savaşırız, özellikle de burada, kadınların değersiz gördüğü Orta Doğu’da, bizler burada bölgedeki tüm kadınların gücünün sembolü olarak duruyoruz.”

Bugüne dek iki kez, bir kez bacağından bir kezse karnından vurulan genç kadın, her seferinde Kobani’ye geri döndüğünü söyledi.

kobani3

Peyman, amacının sadece Kobani’yi kurtarmak değil, aynı zamanda kadınları köle olarak satan IŞİD’e karşı kadın haklarını da korumak olduğunu da belirtti.

Haber şu sözlerle son buldu: “Burada, topraklarını ve evlerini koruyan güçlü kadınlar ve cesur erkekler var. ‘En azından’ şimdilik, Kobani direniyor.”

kobani

 

IŞİD'DEN BARZANİ VE PKK'YA TEHDİT: KAFANIZI KURAN'LA KESECEĞİZ

IŞİD, pazartesi günü yayınladığı yeni bir video kaydında Kobani’ye savaşmak üzere Rakka'dan takviye silahlı mensuplarını gönderdiğini söyledi. Videoda Kobani'ye gönderilmek üzere hazırlanan havan topları da görülürken IŞİD militanlarının ilginç ifadeleri dikkat çekti. Barzani ve PKK'yı tehdit eden IŞİD'liler "Kuran ve kılıçla kafanızı kesmeye geliyoruz" dediler.

HAVAN SİVİLLERİ VURDU

Kobani'nin batı tarafında süren çatışmalar sırasında atılan dört havan mermisinden biri, Türkiye sınırı yakınında bekleyen sivillerin arasına düştü. 3 kişinin öldüğünü 18 kişinin yaralandığı bildirildi. Havan mermilerinden biri de Türkiye tarafında boş alana isabet etti. 

PEŞMERGE VE ÖSO'DAN DESTEK

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından Kobani'de IŞİD'e karşı savaşmak üzere gönderilen peşmergeler iki hafta önce Urfa'da iki günlük beklemenin ardından Kobani'ye girmişti.

Araçlar Kobani'ye beşli gruplar halinde ve Yumurtalık köyü üzerinden geçmişti.

ÖSO tarafından kasabaya gönderilen yaklaşık 200 kişilik grup IŞİD’e karşı cephede savaşıyor.

ÖSO mensupları bölgenin doğu, güney ve batı cephelerinin hepsinde IŞİD’e karşı mücadele veriyor.

Editör: TE Bilişim