~~
TÜRKİYE’nin Gürcistan üzerinden Kafkaslara açılan Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı’nda günlük karşılıklı geçiş yapanların sayısı 28 bin kişiyi aştı. Kapının hizmete girdiği 1989 yılından sonraki en yüksek günlük geçiş rakamına ulaşan kapı fiziki yetersizliği nedeniyle yoğunluğa cevap veremeyince kilometrelerce TIR ve otomobil kuyruğu oluştu. Yaya olarak sınırı geçmek isteyen ve yürüyüş tünellerinde de saatlerce sırada bekleyen vatandaşlar da oluşan izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı.

 
Sarp Sınır Kapısı’nda Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında iki ülke arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokolün 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte iki ülke vatandaşları karşılıklı geçişe başladı. Sarp Sınır Kapısı’nda aylık ortalama 18 bin olan karşılıklı geçiş rakamı, yaz dönemi ile birlikte 28 bine ulaştı. Sarp Sınır Kapısı’nın açıldığı 1989 yılından bugüne kadarki en yüksek geçiş rakamlarına ulaşılan sınır kapısı, fiziki yetersizliği nedeniyle artan yoğunluğa cevap veremez hale geldi.

 

Kapıda 10 kilometreyi aşan TIR ve 3 kilometreyi bulan otomobil kuyruğu oluştu. Yolun alt kısmında otomobil, üst kısmında da TIR kuyrukları Karadeniz Sahil Yolu boyunca uzayıp gitti. İki parkı dolduran TIR'lar, Karadeniz Sahil Yolu üzerinde tüneller de dahil olmak üzere sırada bekliyor. Gıda ve ilaç maddesi taşıyan TIR'lardaki bazı maddelerin bozulma tehlikesi yaşadığı belirtildi.

YAYA TÜNELLERİNDE İZDİHAM
Bu arada, yaya olarak sınırı geçmek isteyen ve yürüyüş koridorlarında saatlerce sırada bekleyen vatandaşlar da oluşan izdihamda zor anlar yaşadı. Sınırın Gürcistan tarafında da benzer izdiham görüntüleri oluştu. Yaya tünel koridorlarında saatlerce sıra bekleyen vatandaşlar alkış ve ıslıklarla yaşadıklarını protesto etti. 

 

SÜRÜCÜ VE YAYALAR TEPKİLİ
Sınırı geçmek için 4-5 saattir beklediklerini anlatan otomobil sürücüleri “Bu kapıdan geçmek mümkün değil. Her yıl aynı rezaleti yaşıyoruz. Böyle rezalet olmaz. Bakan Hayati Yazıcı bu bölgenin insanı ama bu kapıya bir düzen getiremedi. Yeter artık. Bu rezilliği artık yaşamak istemiyoruz” diyerek yakındılar. Saatlerce sıra bekleyen yayalarda kapının düzene sokulmasını istedi.

 

KİMLİKLER GEÇİŞLERDE 90 GÜN KALINABİLİYOR
Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan protokolün 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke vatandaşları karşılıklı olarak kimlikle geçişlere başladı. Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptığı ülkede kalabiliyor. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında geçerli oluyor, üçüncü ülkelere seyahatler için pasaport şartı aranıyor. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü bırakılıyor. İki dilde yazılan form üzerine giriş çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiş yapan Türk ve Gürcistan vatandaşları, bu belgeleri Türkiye'de ve Gürcistan'da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyor.

Editör: TE Bilişim