Koronavirüs salgının dünya genelinde etkili olduğu 2020’de göçmen ve gurbetçilerin Bulgaristan’daki akraba ve yakınlarına göderdikleri para miktarı sadece 339,4 milyon euro olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre transfer edilen paraların yaklaşık olarak 880 milyon euro daha az olduğu bu da yüzde 72 düşüş olduğu kaydedildi.

Göçmen ve gurbetçilerin gönderdiği paralar ülke ekonomisine ciddi katkıları olurken Bulgaristan’ın en büyük yatırımcısı kendi gurbetçileri olmuştu. Korona virüs salgının etkili olduğu 2020’de ise bir çok gurbetçinin yaşadığı maddi sıkıntıdan dolayı Bulgaristan’daki akrabalarına çok az veya hiç para gönderemedi. Hatta salgından dolayı işsiz kalan bazı gurbetçiler Bulgaristan’a geri dönmek zorunda kaldı.

2020’nin ilk üç ayında gurbetçilerin Bulgaristan’a gönderdikleri miktar 227 milyon euro olup ciddi bir azalma gözlemlenmedi. Fakat aynı yılın ikinci üç ayında gönderilen para miktarı çok ciddi şekilde düşerek sadece 39.4 milyon euro olarak gerçekleşti. Aynı yılın üçüncü üç ayında gönderilen miktar 37.8 milyon euro olurken yılın son 3 ayında ise 35.1 milyon euroda kaldı.

Yapılan açıklamada ülkeye geçen yıl en çok para Almanya (67.4 milyon euro), ABD (58.2 milyon euro), İspanya (34.9 milyon euro), İngiltere (25.8 milyon euro) ve Yunanistan’da (21.6 milyon euro) yaşayan Bulgaristanlı göçmenler tarafında gönderildiği vurgulandı.

Göçmenlerin ülkeye gönderdiği paralar genellikle yaz aylarında ve yıl sonunda yoğunluk arz ediyordu.
Uzmanların açıklamalarına göre göçmenler tarafından gönderilen paraların genellikle bankalara yatırılmadığı beyaz eşya, araba gibi ihtiyaçlar için harcandığı ifade edildi.

Editör: TE Bilişim