Koronavirüs Salgınında Devletlerin Aldığı  Sıradışı  Önlemler;

1. Panama

Orta Amerika ülkesi olan Panama’da vaka sayısının bini geçmesi üzerine hükümet cinsiyete dayalı bir önlem geliştirdi. Açıklanan karara göre kadınlar ve erkekler farklı saat dilimlerinde sadece 2 saatliğine dışarı çıkabilecek. Pazar günleri ise hiç kimse dışarı çıkamayacak.

2. Kolombiya

Koronavirüse karşı garip önlem alan ülkelerden biri Güney Amerika ülkesi olan Kolombiya. Ülkenin bazı kasabalarında insanlar kimlik numaralarının son sayısına göre dışarı çıkıyor. Böylece toplu dışarı çıkmaların önüne geçilmeye çalışılıyor. Örneğin Barrancabermeja isimli kasabada bulunna kişilerden kimlik numarası 0, 7 ve 4 ile bitenler pazartesi günleri dışarı çıkabilirken, 1, 8 ve 5 ile bitenler ise salı günleri dışarı çıkabiliyor.

3. Sırbistan

Sırbistan hükümeti koronavirüsü mücadele kapsamında ilginç bir önlem aldı ve köpeği olan vatandaşlarına kısıtlama getirdi. Kısıtlamaya göre kişiler köpeklerini saat 20:00 ve 21:00 arasında yürüyüşe çıkartabilecekti. Bu önlem hayvan sahipleri tarafından protesto edildi. Olaylar eyleme doğru sürüklenirken uzman veterinerler köpeklerin zaten boşaltım sistemiyle ilgili sorunları olduğunu ve bu yasakla birlikte evlerde hijyen problemlerinin ortaya çıkacağını ifade etti. Hükümet yapılam protesto ve açıklamalardan sonra yasağı kaldırdı.

4. Belarus

Belarus listemizde aldığı önlemlerden çok almadıklarıyla bulunuyor. Ülke hastalık görülse dahi sosyal mesafe önlemi almayan ender ülkelerin başında geliyor. Devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko konuyla alakalı tüm dünya basınını şaşırtan “Virüsün etrafta uçuştuğunu görmediğim için sosyal mesafe önlemine gerek yok” açıklamasının ardından tepki görmüştü. Lukaşenko’nun koronavirüsten korunmak için tek tavsiyesi ise bol votka içmek ve saunaya girmek oldu.

5. İsveç

Listemizde Belarus’un ardından önlem almayan ülkelerde İsveç geliyor. İleri düzey toplumsal yapısıyla bilinen İsveç’in, 5000 vaka görünmesine rağmen tek önlemi 50 kişinin bir araya geleceği toplaşmaları yasaklaması oldu. Ülkede 16 yaşından küçük çocuklara okulların halen açık olması bazı veliler tarafından tepki toplasa da hükümet vatandaşlarının doğru ve mantıklı davranacağına güvendiği açıklamasını yaptı.

6. Malezya

Malezya’da hükümet koronavirüs kapsamında cinsiyetçi tavsiyeleriyle tepkilere neden oldu. Virüsten korunma amaçlı asılan posterlerde; kadınların evde şık giyinmeleri, makyaj yapmaları ve çok konuşarak erkekleri rahatsız etmemeleri gerektiği tavsiye edildi. Bunun üzerine ülke çapında geniş protesto alan hükümet posterleri kaldırarak özür dilemek zorunda kaldı.

7. Türkmenistan

Türkmenistan hükümeti koronavirüsü ile ilgili garip bir önlem aldı ve koronavirüs kelimesinin kullanılmasını ve maske takılmasını yasakladı. Koronavirüsünden korunmayı anlatan el broşürlerinde dahi koronavirüs kelimesinin olmadığı ifade edildi. Azatlyk Radiosy isimli radyo kanalında ise halk arasında sivil kıyafetli ajanların bulunduğu ve koronavirüs ile alakalı konuşanların göz altına alındığı belirtildi.

8. Avusturya

On binden fazla hastaya sahip olan Avusturya, Dünya Sağlık Örgütü'nün "maskeyi hastalar takmalı" tavsiyesini göz ardı ederek vatandaşlarına süpermarketlerde maske takma zorunluluğu getirdi. 
 

Editör: TE Bilişim