Avrupa Türklüğü ve Milli konularda çeşitli fikir alışverişinde bulunup birçok konuda birlikte hareket etmek için Kuvayı Milliye Ruhu adı altında birlikteliğin ilk adımını attılar.

Toplantıda Avrupa Türklerinin problemleri ve Türk insanının bulunduğu ülkeye entegre olması fakat asimile olmaması için sosyal kültürel birçok konu üzerinde fikir birliğine varıldı.
Dr. Mustafa Tosun: “Nüfusu bir milyonu bulmayan AB bünyesindeki ülkelerin Avrupa Parlamentosunda vekilleri var iken neden beş milyon Türk’ün yaşadığı Avrupa’da Avrupa Parlamentosunda bir vekili yok? Bundan sonra bu eksikliğimizi tamamlamak için canla başla, yan yana bütün vatanperver kurumlar olarak çalışacağız. Haklarımızı neden savunup almayalım?” dedi.

Toplantıda özellikle Türklük şuuru ve Türkiye’de Türklüğün yok sayıldığı bir dönemde Avrupa Türklerinin kendini yalnız, sahipsiz sanarak kaderine küsmemesi ve milli ruhun canlı tutulması için neler yapılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Önümüzdeki aylarda daha güzel ve daha kalıcı eserlere, faaliyetlere yönelmek için projeler konuşuldu ve birlik beraberlik içinde projelerin gerçekleştirilmesi üzerinde fikir birliğine vardılar.

Ahmet Aytaç: “Avrupa’da maalesef Milli bir teşkilatımız kalmadı, önceleri vardı fakat sonradan bazı milli sıfatını taşıyan derneklerimiz bu konularda duyarsız kalınca Atatürkçü Düşünce Derneklerinin Milli duruşu ve faaliyetlerini yabana atamayız ve birlik beraberlik için Kuvayı Milliye Ruhuyla bundan böyle birlikte çalışmak örnek teşkil etmek için elimizden geleni yapacağız. Bizlerin birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olduğu bir dönemdeyiz, bu yüzden Avrupa’da güçlü bir Atatürkçü Düşünceye sahip dernekler ile birlikteliği sağlayıp kollarımızı sıvamamız gerekmektedir.” Dedi.

Dr. Mustafa Tosun ve Ahmet Aytaç bundan böyle Avrupa’nın neresinde Milli ruha sahip kurum kuruluş varsa birlikte hareket etmek için gayret sarf edeceklerini bildirdiler.

Toplantıya katılan Eski Anvers Noord Türk Kültür Ocağı Başkanı Bülent Öztürk: “Birliğin yolu Kuvayı Milliye Ruhundan geçer, Milli olan Türk düşmanı olmayan vatansever herkes ile kucaklaşma zamanıdır. Ayrımcılık yapmadan birlikteliği sağlamalıyız, taşın altına elimizi koymalıyız.” Dedi.

Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği ile Avrupa Türk Derneği ilk faaliyetlerine başta 3 Mayıs Almanya ADD Duisburg’ta Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun konferans serisine başlanıldı. 5 Mayıs’ta Brüksel’de devam edecek konferansa Kuvayı Milliye Ruhuna sahip bütün vatandaşları davet ettiler.
 

Editör: TE Bilişim