Fransa’nın başkenti Paris’te Sarı Yelekliler’in liderlerinden Jerome Rodrigues’in Cumartesi günü düzenlenen gösteriler sırasında bir gözünü kaybetmesinin ardından Sarı Yelekliler yeni bir çağrı yaptı.

Tüm eylemi kamerasıyla Facebook hesabi üzerinden paylaşan Rodrigues’in plastik mermi ile yaralanma anının görüntülerini izleyen göstericiler, Rodrigues’i kahraman olarak nitelendirdi.

Kısa mesafede polisin ilk önce eylemcilere dağıtmak için kullandığı gaz bombasının ayaklarına atıldığını aktaran Rodrigues, bu olaydan hemen sonra yüzüne polis tarafından ateş edildiğini söyledi. Dün Paris Cochin Hastanesinde 7 saat süren bir ameliyatı geçiren Rodrigues’ın Sarı Yelekli arkadaşları Fransa halkını ayaklanmaya çağırıyor. Olayı mahkemeye taşıyacaklarını aktaran Rodrigues’in avukatı Philippe de Veulle, mermiyi atan polislerin üzerinde kamera bulunmadığını söyledi.

11. EYLEMİN BİLANÇOSU

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 11. Sarı Yelekliler eylemine, 4 bini Paris olmak üzere ülke genelinde toplam 69 bin eylemci katılmıştı. Başta başkent Paris olmak üzere, Bordeaux, Toulouse ve Evreux şehirlerinde güvenlik güçleri ile eylemciler arasında arbede yaşanmıştı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, eylemler sonucunda başkent Paris’te toplam 65 kişinin gözaltına alındığı aktarılırken bunlardan 5’inin reşit olmadığı belirtildi.

Kaynak: iha