Meksika’daki uyuşturucu kartelleri 13 yılda 250 bin kişiyi öldürdü.

Güçlerini pekiştirmek için her türlü vahşeti kullanan kartellere kimse ‘Dur’ diyemiyor.

Geçtiğimiz günlerde Meksika, uyuşturucu baronu El Chapo’nun oğlu Ovidio Guzman Lopez’in gözaltına alınması üzerine kan gölüne döndü. Culiacan kentinde sokağa dökülen kartel üyeleri önlerine geleni öldürdü.

Hükümet geri adım attı ve Ovidio’yu serbest bıraktı.

CJNG

Meksika'nın en eski ve en bilinen kartellerinden Sinaloa'dan ayrılarak 2011 yılında ortaya çıkan ve bugün 74 kentte çatışmanın yanı sıra 32 eyaletin 27'sinde varlık gösteren Cartel Jalisco Nueva Generacion (CJNG) son dönemde ülkede en büyük kartel olarak görülmektedir.

Bu kartel, tıpkı Ovidio Guzman vakasında olduğu gibi 2012 yılında Zapopan kentinde yakalanan ve adamları şehri savaş alanına çevirince devletin serbest bırakmak zorunda kaldığı El Mencho lakaplı eski polis Nemesio Oseguera Cervantes tarafından yönetiliyor.

Sosyal medyaya yükledikleri propaganda videolarında askeri kıyafetler, hücum yelekleri, antibalistik yelekler, kask ve sofistike silahlarla düzenli bir orduyu andıran ve hakimiyet bölgelerinde birçok araçtan oluşan silahlı konvoylarla gövde gösterisi de yapan CJNG, Jalisco, Baja California, Michoacan, Guerrero, Guanajuato, Oaxaca, Veracruz eyaletlerinde varlık göstermeye ve güç kazanmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilişim