Brüksel’e gelen İspanya, Yunanistan, Finlandiya ve Lüksemburg liderleri, Avrupa Birliği’nin güney sınırlarına ulaşan mültecilerin Almanya’ya gönderilmeden önce göçmenlerin sayılarının azaltılması konusunda konusunda destek verdi.

Avrupa’nın en uzun süre görevde kalan lideri Angela Merkel, Bavyera’daki iktidar ortağı tarafından siyasi baskı altına alınmış ve Almanya’nın Avrupalı ortakları ile bu konuda bir anlaşmaya varmaması halinde güney sınırlarını mültecilere kapatmakla tehdit etmişti. Bu durumun, Merkel’in üç ay önce kurduğu koalisyon hükümetinin yıkılmasına ve Avrupa Birliği’nin Şengen bölgesinde kontrolsüz seyahat sisteminin çökmesine yol açma tehlikesi olacağı belirtildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez gazetecilere yaptığı açıklamada, "Avrupa’nın özellikle göçmen konusunda siyasi bir kriz yaşayan Almanya ile dayanışmasının hayati önemi vardır" dedi.

Luksembur Başbakanı Xavier Bettel "Farklı ülkelere ulaşıp da sonradan Almanya’ya geçen çok sayıda insan var. Almanların ‘Biz niye her şeyle uğraşmak zorundayız’ dedikleri zaman onları anlıyorum” dedi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Finlandiya Başbakanı ’Juha Sipila konunun çözülmesi için Almanya ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

Alman Şansölyesi Angela Merkel Parlamentoda yaptığı konuşmada, göç konusuna ortak bir yaklaşım getirmek için Avrupalı liderlere bir çağrıda bulunmuş, göz konusunun Avrupa için var olma veya dağılma meselesi olduğunu, Avrupa’da göç karşıtı sağ kanadın güç kazandığını söyledi.

Merkel "Avrupa bir çok zorlukla karşı karşıyadır. Fakat, göç konusu AB için birlik olma veya dağılma meselesi olabilir” dedi. Merkel’in 2015 yılında sınırlarını binlerce mülteciye açma kararı Avrupayı bölmüş ülkede içinde de baş ağrısı olmaya devam etmişti. Merkel Alman Meclisinde yaptığı konuşmada sınırlarını mültecilere açmakla ilgili olarak "Şimdi o zaman yaptığımızın doğru şey olduğunu düşünüyorum” dedi.

DERİN GÖRÜŞ AYRILIĞI

Brüksel’de iki gün sürecek mülteci krizi zirvesinden önce yayımlanan taslak karara göre, liderlerin Avrupa’nın sınırlarını güçlendirecek tedbirler almada, illegal göçe karşı savaşmaya ve harcama yapmada, mültecileri ve Birlik içinde dolaşımlarını engelleme konusunda anlaştıkları kaydedildi.

Ancak liderlerin mültecileri engelleme yöntemleri konusunda aralarında büyük görüş ayrılığının bulunduğu belirtildi. Polanya ve Macaristan gibi doğu Avrupa ülkelerinin kendilerine mülteci kotası konmasını reddettiği, İtalya ve Yunanistan ise denizden gelen mültecilerle mücadele etmek istedikleri belirtildi.

Kaynak: iha