Moskova'da terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin öncülüğünde düzenlenen konferansta, Rusya'nın Suriye için sunduğu anayasa taslağındaki 'kültürel özerklik' ifadesinin güçlendirilmesi için fikir birliğine varıldı.


Suriye için Türkiye, Rusya ve İran'ın liderliğinde yapılacak olan Astana görüşmelerinden bir gün önce Rusya, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin de katıldığı bir Kürt konferansına ev sahipliği yaptı. 


Rusya'da bulunan Kürt Kültür Otonomisi adlı kuruluşun düzenlediği Kürt Konferansı'na HDP milletvekilleri Osman Baydemir ve Dilek Öcalan, PYD'den de sözde eş başkan Asya Abdullah katıldı."


FEDERAL YAPI ÇÖZÜM YOLUDUR"


PYD Peşmergebaşı Asya Abdullah, konferansta yaptığı konuşmada Cenevre görüşmelerine katılmadıkları sürece oradan çıkacak kararları tanımayacaklarını söyledi. 


Rusya'nın Suriye için sunduğu Anayasa taslağında yer alan "kültürel özerklik" ifadesinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.


Konuşmasının ardından Rus RIA haber Ajansı'na konuşan Abdullah, "Suriye Kürtlerinin katılımı olmadan yapılacak hiçbir uluslararası Suriye konferansı sonuçlarını kabul etmiyoruz.

 
Geçen Mart'ta Suriye'nin geleceği için ilan ettiğimiz federal yapı, toprak bütünlüğünün korunması için çözüm yoludur. Afrin, Ayn-El Arab(Kobani), Cizre'yi içine alan Kürt Federal Bölgesi düşüncesini savunacağız" dedi.Irak, Suriye ve Türkiye'den konferansa katılan temsilciler, Suriye'de PYD'nin kontrolünde olan bölgelerde federal bir yapı oluşturulması konusunda görüş birliğine vardı.Moskova'da geçen yılın Şubat ayında PYD ofisi açılmıştı. Ofis, faaliyetlerine devam ediyor.


 Rusya, 23 Şubat'ta Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmelerine PYD'nin de katılmasını istiyor. Ankara ise terör örgütü olarak kabul ettiği PYD'nin görüşmelere katılmasına kesinlikle karşı.

Editör: TE Bilişim