Kiev, Rus kuvvetlerinin Donbas'taki iki kasabayı ele geçirmesiyle Moskova'yı Batılı müttefiklerinin birliğini parçalamaya çalışmakla suçluyor.

Rusya, Ukrayna' daki savaşla ilgili uluslararası yaptırımlara karşı bugüne kadarki en sert misillemede Avrupa ekonomilerini doğrudan hedef alarak ruble cinsinden ödeme talebini reddettiği için Bulgaristan ve Polonya'ya doğalgaz arzını Çarşamba günü durdurdu. Bu adım Avrupalı liderler tarafından "şantaj" olarak kınandı.

Moskova gaz kesintisinin, kendi ekonomisini yaptırımlardan korumak için gereken ruble cinsinden ödeme talebini uygulamak olduğunu söyledi.

Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom, sevkiyatı rubleyle ödemedikleri gerekçesiyle Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz akışını kestiğini belirtti. Tedarik kesintisi Polonya ve Bulgaristan tarafından onaylandı.

Bulgaristan Enerji Bakanı Alexander Nikolov, "Tüm ticari ve yasal yükümlülüklere uyulduğu için, şu anda doğal gazın mevcut savaşta daha çok siyasi ve ekonomik bir silah olarak kullanıldığı açık." dedi. Avrupa Birliği de bunun euro cinsinden ödeme yapılmasını gerektiren sözleşmeleri ihlal ettiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Gazprom'un Avrupa'daki müşterilere gaz dağıtımını tek taraflı olarak durdurduğunu açıklaması, Rusya'nın gazı şantaj aracı olarak kullanmaya yönelik bir başka girişimi" dedi.

Editör: TE Bilişim