Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’ne gelişinde karşıladı. Daha sonra Çavuşoğlu ve Stoltenberg baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmeden sonra yapılan açıklamada Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye olarak bugüne kadar terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin hepsiyle mücadele ettik, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı hakkında şunları söyledi:

“Söz konusu harekat, NATO’nun güney doğu sınırlarını teşkil eden ulusal sınırlarımızın ötesinden kaynaklanan terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor ve bu bakımdan ittifak topraklarının güvenliği açısından da son derece önemlidir.” Çavuşoğlu, “Güvenliğin bölünmezliği ilkesi çerçevesinde müttefiklerimizin de bizimle dayanışma sergilemesi en doğal ve en meşru beklentimizdir.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “(Barış Pınarı Harekatı)Türkiye olarak bugüne kadar terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin hepsiyle mücadele ettik, mücadele etmeye devam edeceğiz. Terörizme karşı ayrım gözetmeden mücadele ediyoruz. Müttefiklerin bizimle dayanışma göstermesini bekliyoruz. Türkiye olarak bugüne kadar terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin hepsiyle mücadele ettik, mücadele etmeye devam edeceğiz. ” açıklamasını yaptı.

HEPSİ AYNI OLDUĞUNU BİLİYOR

Çavuşoğlu, “Operasyona karşı sosyal medyada kara propaganda yapılmaya başlandı ne düşünüyorsunuz” sorusu üzerine, “Bu kara propagandayı daha önce gördük. Biz bunu Fırat Kalkanı harekatında da görmüştük. Bu kara propaganda bizi amacımızdan vazgeçirmez. Gerçekleri dünya kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı, NATO üyesi ülkelerin BMGK girişimine ilişkin, “Münferit olarak bazı NATO üyesi ülkelerden buna benzer açıklamalar geldi. Hepsi YPG ve PKK’nın aynı olduğunu biliyor. Türkiye’nin endişesinin meşru olduğunu ifade ediyor. Eğer endişemiz meşruysa mücadelemiz de meşrudur. Yükümlülüğümüz olmamasına rağmen NATO’ya ve dünyaya bildirimde bulunduk. Türkiye diplomasi ve müzakere yolunu sonuna kadar kullanmıştır. Esasen NATO müttefiklerini korumak için planlar kabul edilir. Türkiye’yi koruma planı da onaylanmıştır. Burada YPG ve PYD vardır daha sonra ABD bunu haksız bir şekilde engellemiştir” ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG AÇIK AÇIK SÖYLEDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in konuşmasının açıklamasının satır başları şöyle:

“Türkiye NATO ittifakının çok güçlü bir üyesi.

Türkiye şu anda çok zor bir bölgenin sınırlarında bulunuyor. NATO ittifakının hiçbir üyesi Türkiye kadar saldırıya uğramadı.

Suriye harekatıyla ilgili endişelerimi, insanların daha fazla acı çekmemesi gerektiğini hatırlattım.

Bizim ortak düşmanımız IŞİD. Biz dayanışma içerisinde önemli bir kazanım elde ettik. IŞİD teröristlerinin bir kısmı da şu anda yakalanmış bulunuyor.

Türkiye Rusya’dan S-400 almış durumda. Türkiye’nin bu konuyla ilgili bazı nedenleri olabilir ancak koordinasyon ve müttefik uçakları açısından sorun teşkil edebilecek bir uyumsuzluk ortaya çıkabiir.

NATO Türkiye’nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındadır ve bütün ittifak üyeleri gibi Türkiye’nin terörizme karşı mücadelesinde halkın güvenliğini sağlamak bizim de görevimiz.

(NATO’nun PYD’ye olan bakışı üzerine gelen soru üzerine) NATO’nun kamuya açık bir ‘terör örgütü’ listesi yok. PYD Koalisyon güçleri üyesidir ve ortak düşmanımıza karşı savaşmaya devam ediyor.

Kuzey Suriye’de YPG’ye geldiğimizde ise müttefiklerimiz konusunda bir fikir birliği yoktur, Koalisyon’un bir parçasıdır. Terörle mücadele edeceğiz ancak Suriye’nin kuzeyinde biz yer almıyoruz, NATO güçleri bulunmuyor.”

Editör: TE Bilişim