Konferansın açılış konuşmasını yapan Avrupa Türk İş Kadınları Derneği Başkanı Dilek Öztulu,’ Böyle önemli bir haftada,üstelik kadının konuşulduğu,gündemde bulunduğu bir günde bizimle birlikte olan Nevval Sevindi’ye çok teşekkür ediyoruz..Tekrar aramızda görmeyi diliyoruz’diyerek teşekkür etti..

KADINI ANLATTI
Öncelikle tarihi süreç içinde kadını  ve aile ile toplum hayatı içinde kadının yerini anlatan Araştırmacı, Antrapolog  Bilim Kadın Nevval Sevindi,’ Birçok ülkeye gittim,Bir çok belgesel çektim. Çok sayıda konferans verip, televizyon programlarına katıldım. Kadına en büyük değeri ve kıymeti veren milletin Türkler olduğunu söyleyebilirim. Zira Türklerde kadının erkeğin yanında yeri vardı. Özgür, eşit bir birey olarak ata biner, çocuklarını büyütür, ok atar, kılıç kuşanır, hatta  erkeklerle birlikte güreş bile tutardı. Bunları ben değil tarihi belgeler söylüyor. Bakınız Dede Korkut destan ve hikayelerinde bile kadın böyle anlatılıyor. Çin’de, Joponya’da İran’da, Araplarda, Avrupalılarda kadın hep itilip,kakılıp,ikinci sınıf bir muameleye tabi tutulmuş, oy hakkı, eşitlik, hukuk hakkı tanınmamış, ya verilmiş, ya geri alınmış, diri, diri toprağa gömülmüş, bir metea olarak satılmış,köle olarak süründürülmüştür…
İşte 1850’li Yıllarda Amerika’da olan olayları hatırlayınız..Kadın yine fabrikalarda işçi, hakkı ,hukuku yok, köle muamelesi görüyor ve sonunda bu duruma isyan ediyor,ölüyorlar.. 8 Mart’a böyle gelindi..Bugünün ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanması bile kadının hak ettiği değeri bulmasına katkı yapmadı. Kadınlar hala erkeklerden geri planda ve onların elde ettiği haklardan mahrumdur. Eşit iş, eşit ücret kavramı bile bugün Avrupa’da kulak arkası edilmiştir..’diyerek tarihi süreç içinde kadının yerini, rolünü ve bulunduğu ortama dikkat çekerek şöyle devam etti:

ATATÜRK CUMHURİYETİ’İ KADINLARLA KURDU..
Yukarıda da söylediğim gibi Türklerde kadının yeri bambaşkadır..Ancak değişik kültürlerden,dini motiflerden kadınımız etkilenmiş, kontrol altına alınmış ve hala da alınmaktadır.. Osmanlı ile ilgili anlatılan harem,sultan ve diğer abartıları bir kenara bırakırsak, Türklerde  kadın baş tacıdır, anadır, vatandır,yardır,sevgi timsalidir.. O nedenle Türkler anaerkil aile düzeni içindedir..Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk kafasında kadını daha 1916’larda şekillendirmiştir..Hatıralarında bunu açık ve net izah eder. Osmanlı’nın dağılmasından sonra Atatürk Cumhuriyet’i kadınlarla kurmuştur..
Kadına yakışan en iyi idare Cumhuriyettir..  Türk kadını cumhuriyet ile kendini bulmuş,ifade etmiş ve hak ettiği yeri almıştır..Cumhuriyet döneminde Türkiye’de kadına verilen değer Avrupa’da verilmiyordu..Onlardan fazla savcı,hakim,bilim kadını,çalışanımız ve yönetici,aydın kadınlarımız vardı..

KADIN TEKRAR İTİLMEYE, KAKILMAYA BAŞLANDI!
Maalesef bu durum son yıllarda değişti..Kadına karşı şiddet, tecavüz, öldürme,baskı haberlerini hepimiz okuyor, şahit oluyoruz..  Atatürk ile kutlanan ‘Nevruz Bayramları’na ne oldu? Niye Nevruz bayramı kutlamaları unutturuldu.. Türkiye’de çürüme, kokuşma hep Atatürk’ten sonra başladı..Atatürk, Türk Cumhuriyeti’ni Türkçülük üzerine kurdu.. Bunu ırki manada ele alanlar,yakıştırmalarda bulunanlar,kendileri milliyetçi kesilince hiçbir şey olmuyor.. Türkçülükten neden utanıyoruz? Türkçülük neden ayaklar altına alınır? Biz bu kavramları Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve diğer aydınlarımızdan öğrenmedik mi? Hayatın bir parçası olan kadını sadece bu günlerde değil,her zaman gündemde tutmalıyız.Kadın-erkek eşitliği için mücadele etmeliyiz.. unutmayınız,her  şeyiniz olabilir, paranız,gücünüz, ama kişiliğiniz yoksa,hiçbir şey değilsiniz.. Güç bireydedir..Güçlü kadınları batırmakla, hayattan silmekle, onları geri plana itmekle bir yere varamazsınız’ diyerek, tarihi geçmiş içinden kadına bakışı ortaya koydu..

Konferens sonunda Başkan Dilek Öztulu, Nevval Sevindi’ye bir buket çiçek vererek,bilgilendirme için teşekkür etti..
La Belle Eupoque sahibi Şerife Çakır-Korkmazer’in ev sahipliğinde düzenlenen konferansa Avrupa Türk Derneği Başkanı Adem Aytaç, CHP Belçika Birliği Başkanı Hasan Eryürük, Rumeli Türkler Derneği Başkanı Tufan Türe ile davetliler izledi.

Editör: TE Bilişim