Aysultan Nazarbayev 10 gün sonra 30 yaşına basacaktı.

AYSULTAN NAZARBAYEV’İN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

Kendisini Aysultan Rakhat kimliğiyle tanıtan Aysultan Nazarbayev, Facebook hesabından yaptığı açıklamada İngiltere’de olduğunu duyurmuştu.

Aysultan Nazarbayev Şubat 2020’de İngiltere’ye sığınma talebinde bulunmuştu.

Konuyla ilgili Facebook sayfasında açıklamada bulunan Aysultan Nazarbayev, bu adımı ailesinin baskısından dolayı attığını söylemişti.

Eski cumhurbaşkanının torunu, elinde Rusya ile Kazakistan hükümetleri arasındaki yolsuzluk hakkında bilgi olduğunu ileri sürerek, Kazak gazının daha düşük bir fiyata bir aracı şirket aracılığıyla Rus Gazprom şirketine satıldığını yazdı.

Söz konusu aracı şirketin yılda yaklaşık 1,5 milyon dolar kâr ettiğini iddia eden Aysultan Nazarbayev, Singapur’a çıkarılan bu paraların Rusya Devlet Başkanının yakın çevresi ile Gazprom yönetimi arasında paylaşıldığını ifade etti.

Aysultan Nazarbayev, detayları İngiliz Times gazetesine verdiği demeçte anlattığını kaydetti.

Aysultan Nazarbayev kimdir?

Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanının büyük kızı Dariga Nazarbayeva ve Rahat Aliyev’in oğlu olan Aysultan Nazarbayev 26 Ağustos 1990'da doğdu.

İngiltere’de Kraliyet Askeri Akademisi’nden mezun olmuş ve Kazakistan Savunma Bakanlığı’nın ana istihbarat departmanı kadrosuna alınmıştı.

Astana'daki International College of Continuing Education'Da ve Avusturya'daki "American International School" yatılı okulunda okudu.

2010 yılında Sandhurst'teki İngiliz Kraliyet Askeri Akademisi'nden mezun oldu. 2012 yılında Kazakistan Savunma Bakanlığı İstihbarat Genel Müdürlüğü'ne katıldı ve burada bir yıl görev yaptı.

Nursultan Nazarbayev

79 yaşındaki Nursultan Nazarbayev, 30 yıllık iktidarının ardından geçen yıl mart ayında görevini bırakmıştı. Nursultan Nazarbayev, bununla birlikte, iktidardaki Nur Otan Partisi Başkanı, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve “Ulusal Lider” gibi unvanları elinde tutuyor.

Editör: TE Bilişim