Böylelikle Türkiye de, içinde yer aldığı bu programla PKK’nın güçlenmesine katkı vermiş olacak.

 

Obama: Kürtleri eğitip donatacağız 

Suriyeli muhaliflere yönelik “eğit-donat”ın işe yaramadığını itiraf eden ABD Başkanı bu programı Suriye’nin doğusundaki Kürtlere uygulayacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin de taraflarından olduğu “eğit-donat” programının ağırlığını Kürt muhaliflere kaydırma planlarına ilişkin sinyaller veren ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’nin doğusunda Kürtlerle “eğit-donat programı inşa etmeye çalıştıklarını” söyledi. ABD Başkanı, Suriye’de ılımlı muhalif gruplar için uygulanmak istenen eğit-donat programının başarısız olduğunu belirterek, “Suriyeli muhaliflerin eğit-donatın beklenildiği gibi işe yaramadığını itiraf eden ilk kişiyim” diye konuştu. Obama, Rusya’nın Esad rejimine destek için Suriye’de düzenlediği hava saldırılarının IŞİD’i güçlendirdiğini de söyledi.

Derdi iktidarda kalmak

 “Rusya, Suriye halkının ezici çoğunluğunun istemediği Esad rejimini desteklemeyi sürdürüyor. İstemiyorlar çünkü Esad’ın çocuklarına varil bombaları yağdırdığını gördüler. Diktatör Esad’ın derdinin kendi ülkesi değil iktidarda kalmak olduğunu gördüler” diyen ve Suriye’de geniş kapsamlı siyasi geçişin tek çözüm olduğunu savunan Obama şunları söyledi: “Bunun için de tek yol Esad’ın çekilmesi. Esad’ı Suriyelilerin gözlerinde yeniden yaratamazsınız. Bu benim saptamam değil, Suriyelilerin kendileri söylüyor.” New York’taki Birleşmiş Milletler genel kurul toplantıları sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, kapsamlı bir siyasi geçiş ve Esad’ın iktidardan uzaklaşması koşuluyla ABD’nin Rusya ve İran ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu açıkça anlattığını da belirten Obama, “Rusya ve İran’ın Esad’ı destekleme politikası kendilerini bataklığa sürükleyecek ve bir süre de orada kalacaklar” diye konuştu.

Halkı pasifize ediyorlar

Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Barack Obama bir soru üzerine, Rusya’nın Esad karşıtı tüm muhalifleri “terörist” olarak gördüğünü belirten Obama, “Rusya, IŞİD ve daha ılımlı İslamcı muhalifler arasında ayrım yapmıyor. Bu felaketin tarifidir” diye konuştu. Obama, ılımlı muhalifleri hedef almanın, tarafları siyasi geçiş sürecinden de uzaklaştırdığı değerlendirmesinde bulundu. Obama ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ve Esad’ın öteki müttefiki İran’ı uyararak, “Yalnızca askeri çözüm, Rusya ve İran’ın Esad’ı destekleme girişimi ve halkı pasifize etmeye çalışması onları yalnızca bataklığa sokar. Bu işe yaramaz” dedi.

Editör: TE Bilişim