Suriye'de devam eden iç savaç ülkede birçok bölünmeye sebep oldu. Rejime karşı mücadele eden birçok grup mevcut ancak bu gruplar kendi aralarında da mücadele halindeler. Rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) geçtiğimiz günlerde Suriye İslam Cephesi tarafından düzenlenen bir operasyonla büyük yara almıştı.

Suriye İslam Cephesi rejime karşı savaşan 7 farklı grubun birleşmesiyle oluşan bir cephe idi. Geçtiğimiz günlerde ÖSO'nun bir zamanlar karargah olarak da kullandığı El Hava bölgesindeki depoları, mühimmatları ve yaşam malzemeleri ele geçiren Suriye İslam Cephesi ÖSO'ya büyük bir darbe vurmuştu.

Londra'daki konferansın gündemini de bu konu oluşturdu. Konuyla ilgili konuşan Suriye Ulusal Koalisyonu yöneticilerinden Manzur Akbik ÖSO'nun kendini toparlaması ve mücadeleye devam edebilmesi için Batılı ülkelerin gerek maddi gerekse de ekipman bakımından yardımlarını artırması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde ülkede kaos meydana gelebileceğini ileri sürdü.

Amerika ve İngiltere konuya temkinli yaklaşarak desteklerinin yanlış kişilerinin elinde boşa gitmesinden çekindiklerini ileri sürdüler. Desteklerinin bölgedeki Arap ülkelerinin tutumlarına göre belirleneceğini ifade ettiler. Fransa ise tam aksine ÖSO'ya desteklerinin koşulsuz devam edeceğini ifade etti.

Fransa adına konuşan Fransa Dışişleri Komitesi Başkanı Elisabeth Guigou, İngiltere ve Amerika'nın kendisini şaşırttığını, Fransa'nın onların aksine desteklerine devam edeceğini ifade etti. Suriye muhalefetinin başarısız olması durumunda kimyasal silah kullanan bir liderle karşı karşıya kalacağız diyen Elisabeth Guigou bunu hiçbirimiz istemeyiz dedi. 

 

Editör: TE Bilişim