Gelirlerinde görülmemiş düşüş yaşayan ve Suriye’de karşı cephelerde yer alan Rusya ve S. Arabistan aynı noktada buluştu. İki ülkenin petrol bakanları, siyah altının arzını 11 Ocak 2016 seviyesinde dondurdu. Katar ve Venezüela, karara uyacaklarını açıkladı.  

 

Petrol arzı dondurulacak

Dünya’nın iki en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ve Rusya Katar’daki görüşmelerin ardından petrol arzını dondurma konusunda mutabakata vardı. Anlaşmayı Katar denetleyecek. 

20’li dolarlara kadar inen varil fiyatı ve ülkelerinin gelirinde meydana gelen görülmemiş düşüş, hiçbir konuda anlaşamayan Moskova ve Riyad’ı bir noktada buluşturdu. Katar ve Venezuela da karara uyacaklarını açıkladı. Rusya ve Suudi Arabistan petrol bakanları, siyah altının arzını, 11 Ocak 2016 seviyesinde dondurmak üzerinde görüş birliğine vardı. Petrol arzı dondurma anlaşmasını, Katar denetleyecek. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, Rus Enerji Bakanı Alexander Novak ile Doha’daki görüşmesinin ardından, petrol arzını Ocak seviyesinde dondurmanın “uygun” olacağını ve Suudi Arabistan’ın önümüzdeki dönemde de müşterilerinin taleplerine karşılık vermek istediğini söyledi.

Fiyat toparlanabilir

Katar Enerji Bakanı El-Sada, “Düşük petrol fiyatları Dünya için olumlu olmadı. OPEC ve Rusya başarılı bir toplantıyı tamamladı.” dedi.

Petromatrix GmBh’de baş petrol danışmanı Olivier Jakob Doha’daki toplantı öncesinde müşterilerine gönderdiği notta, “Arzı dondurmak ani bir u dönüşüne yol açmaz, ama, fiyatların yılın ikinci yarısında toparlanması için daha iyi bir temel oluşturur.” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, Suudi Arabistan; geçtiğimiz Ocak ayında günde 10.2 milyon varil petrol üretmişti. Suudi Arabistan’ın yakın zamanda en yüksek üretimi Haziran 2015’te 10.5 milyon varil günlük üretim olmuştu. Rusya da aynı dönemde günde 10.9 milyon varil üretim yaparak Sovyet dönemi sonrası rekoru kırmıştı. OPEC’in petrol arzını kısmama kararının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmişken, petrol fiyatları 2014’teki yüksek seviyenin yüzde 70 gerisinde bulunuyor. Arz; hâlâ talebin üzerinde ve küresel çapta rekor seviyedeki petrol stokları artmaya devam ediyor. Goldman Sachs’a göre bu gelişmelerle petrol piyasasındaki çöküş sebebi ile fiyatlar 20 doların altını görebilir.

İran’dan AB’ye sevk

Uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından İran, Avrupa’ya ilk petrolü 5 yıl sonra sevk etti. İran Petrol Bakanlığı’nın açıklamasına göre, geçtiğimiz günlerde Fransız Total SA şirketine ait bir petrol tankeri, İran’ın Kharg Limanı’nda dolduruldu. Fransa dışında, Çin, İspanya ve Rusya’ya ait tankerlerin de limana yanaşması bekleniyor. Batının uyguladığı yaptırımların Ocak ayında kaldırılmasının ardından İran, petrol üretimini yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. İran, yıl sonuna kadar ihracatını günlük bir milyon varil artırmayı planlıyor.  İran’ın, Japonya’ya da petrol ihracatını pey der pey arttırdığı kaydediliyor.

 

Brent’in varil fiyatı %4 yükseldi 

Brent petrolün varil fiyatı, Rusya ile Suudi Arabistan’ın petrol arzına ilişkin görüştüğü haberleriyle yaklaşık yüzde 4 yükselerek 35,51 doları gördü. Brent petrolün varil fiyatı, Pazartesi gününe 32,90 dolardan başlaması sonrasında, Rusya ile Suudi Arabistan’ın petrol arzına ilişkin görüşeceği haberleriyle, haftanın ilk gününü yüzde 3,4 artışla 34 dolar sınırından tamamladı ve böylece son üç işlem günündeki yükselişi yüzde 10’u aştı. Brent petrolün varil fiyatı 35,51 dolarla yaklaşık 2 haftanın en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 3,5 primle 35,2 dolardan işlem gördü. Brent petrolün varil fiyatının 35 doların üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 36,2 doların direnç olarak takip edileceğini aktaran analistler, 33,9 doların ise destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor. Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı, yüzde 4,1’lik artışla 30,89 dolardan alıcı buldu. 

Editör: TE Bilişim