Skandal kararın ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz’e yönelik ikiyüzlü bir açıklama yaptı.

ABD, bölgede gerilimi tırmandıracak ve tansiyonu artıracak skandal bir karara imza attı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün yaptığı açıklamada, GKRY’ye yönelik 33 yıllık silah satma ambargosunun kaldırıldığını söyledi.

Pompeo’nun bu açıklamasının ardından Türkiye ve KKTC’den peş peşe tepkiler geldi.

Yapılan açıklamalarda, ABD’nin söz konusu kararının barışı tesis etmeye yaramayacağı vurgulandı. Aynı zamanda Türklerle çatışma riskinin arttığına dikkat çekildi.

Pompeo’dan ikiyüzlü açıklama

Tepkilerin ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün bir açıklama daha yaptı. Gerilimi artıran taraflara silah desteği sağlamak için 33 yıllık yasağı delen ABD adına konuşan Pompeo, Doğu Akdeniz’de gerilimin azalmasını istedi.

Pompeo, “Uzun zamandır üstünde çalıştığımız bir karardı. Bu adımın Doğu Akdeniz'deki yüksek gerginlik zamanında alındığını biliyoruz ama doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Herkesten bölgedeki gerginliği düşürmelerini istiyoruz” dedi.

Fuat Oktay'dan açıklama 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise "ABD’nin GKRY'ye yönelik silah ambargolarını kaldırması bölgesel barış ve istikrarı zehirlemektedir.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın Washington şubesi SETA-DC'nin düzenlediği online panelde Türk Amerikan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülkeler arasındaki karşılıklı bağımlılığın önemini ortaya çıkarırken, küresel sistemin kırılganlıklarını da gün yüzüne çıkardığını belirten Oktay, söz konusu salgından çıkarken Türkiye’nin "girişken ve insani dış politikasının" ana parametrelerini muhafaza edeceğini kaydetti.

Stratejik ortaklıkları sürdürme ve ileriye taşımanın önümüzdeki dönemde de Türk dış politikasının önemli parametrelerinden biri olacağını anlatan Oktay, Türk-Amerikan stratejik ortaklığının bu anlamda vazgeçilmez olduğunu söyledi.

70 yıllık ortaklıkta iki ülkenin birçok sorunun üstesinden geldiğini belirten Oktay, iki ülkenin ortaklığının küresel ve bölgesel konularda önemli olduğuna ve bu nedenle de iki ülkenin anlaşmazlık yaşadığı konuları çözüp ortak menfaatler üzerine ilişkiler kurması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye ile ABD arasında, Washington yönetiminin YPG/PKK terör örgütüne destek vermesi, FETÖ elebaşına ve örgüte karşı adım atmaması, Amerikan kongresinde Türkiye’ye karşı atılan adımlar ve Türkiye’nin haksız şekilde F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasının iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediğini belirten Oktay, şöyle konuştu:

"Yeni bir sayfa açmak istiyorsak bu konuların öncelikli olarak çözülmesi gerekir. ABD, YPG/PKK’ya desteğini sonlandırmalı, FETÖ elebaşını iade etmeli ve örgütün faaliyetlerini sonlandırmalı, Kongre’deki Türkiye karşıtı inisiyatiflere karşı çıkmalı ve Türkiye’yi F-35 programında hak ettiği yere koymalıdır. Ayrıca ABD’nin (Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yönelik) silah ambargolarını kaldırması bölgesel barış ve istikrarı zehirlemektedir."

Editör: TE Bilişim