Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görev süresin dolan ya da planlanandan önce görevini bırakıp emekli olan devlet başkanlarına Federasyon Konseyi'nde "ömür boyu senatörlük" statüsü veren yasa tasarısını parlamentonun alt kanadı olan Duma’ya yolladı. Yasa kabul edilirse bundan ilk yararanacak olan, "emeklilik" durumunda Putin'in kendisi olacak.

Ayrıca Putin’in önerdiği değişiklikler yasalaşırsa, devlet başkanı yedisi ömür boyu statü almak üzere, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’ne 30 senatör atayabilecek.

Tasarıya göre, yasanın kabulünden önce devlet başkanının yetkilerinin sona ermesi halinde, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde Federasyon Konseyi üyeliği almak için başvurabilecek.

Ayrıca, önerilen değişikliklere göre, Federasyon Konseyine, "Rusya Federasyonu devlet başkanı tarafından atanan ve en fazla yedisi ömür boyu görev yapacak 30’a kadar senatör" atayabilecek.

"EMEKLİLİK PLANI" YORUMLARI

Türkrus'un aktardığına göre, tasarı, bu senatörlerin ömür boyu görev yapacaklarının haricindekilerin altı yıl Federasyon Konseyi’nde kalabilmelerini öngörüyor.

Tasarıda ömür boyu senatör atanacakların "ülkeye devlet ve kamu faaliyetleri alanında üstün hizmetleri olan vatandaşlar arasında seçilebileceği” vurgulanıyor.

Bu arada yasa, eski devlet başkanı Dmitri Medvedev'e de ömür boyu senatörlük hakkı veriyor. Medvedev, yasa kabul edilip yürürlüğe girdikten sonra üç ay içinde başvurarak bu hakkı elde edebilecek.

Putin’in Duma’ya sunduğu bu tasarı, ülkede yönetim yapısının geleceği ile ilgili yeni bir planlama sinyali veriyor. Daha önce konu gündeme geldiğinde bazı uzmanlar, Putin’in kendisi ve devlet yönetimindeki üst düzey isimler için ileriye dönük “emeklilik planı” hazırladığı yorumunu yapmıştı.

Editör: TE Bilişim