Rusya’nın başkenti Moskova’da temaslarda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den 15 milyar dolarlık yatırım ve yüzde 33’e varan doğal gaz indirimi aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le gerçekleştirdiği ortak hükümetlerarası toplantıda yaptığı konuşmada Ukrayna’ya verilen doğalgazın fiyatını bin metreküp için 268 dolara çektiklerini söyledi. Ukrayna halen bin metreküp doğalgaz için Rusya’ya 400 dolar ödeme yapıyordu. Rusya, Ukrayna’ya yüzde 33 civarında indirim yapmış oldu.

Yanukoviç ve Putin, Ukrayna-Rusya Devletlerarası İşbirliği Komisyonu Toplantısı'na başkanlık yaptı. Geniş katılımlı heyetler arası görüşme akabinde iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalandı.

Ukrayna yönetiminin iki hafta önce Avrupa Birliği işbirliği anlaşmasını askıya almasının ardından ülkede meydanları dolduran muhalif gruplar, hükümetin istifasını talep ediyordu. Yanukoviç’in Rusya’dan kopardığı tavizlerin muhalefetin tepkilerini azaltmasına katkı sağlaması bekleniyor. 

Putin, Ukrayna yönetimi ile Rusya-Belarus-Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği konusunu da müzakere etmediklerini söyledi.

15 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Rusya ve Ukrayna hükümetler arası toplantıda önümüzdeki iki yılı kapsayacak ikili ticaretin önünü açacak tedbirlerin alınması konusunda ekonomi bakanları tarafından hareket planı imzaladı.

İki ülke sanayi bakanları da Antonov An-24 tip uçakların seri üretimi ile ilgili anlaşma imzaladı. Ürünlerin taşınması konusunda ise sanayi işbirliği protokolü parafe edildi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların toplam değerinin 15 milyar doları bulacağı kaydedildi.

Yanukoviç yaptığı değerlendirmede, gelecekte ikili ilişkilerde hatalardan kaçınmak için dersini iyi çalışmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Yanukoviç konuşmasında, “Gelecekte benzer hataları tekrarlamamak için dersimize iyi çalışmalıyız…” dedi.

Ukrayna’nın Rusya’nın stratejik ortağı olduğunda endişeleri olmadığını kaydeden Putin de, uzay, avunma ve ticari alanları kapsayan 14 ayrı anlaşma imzalandığını söyledi. Rus lider 4 saatlik görüşmede, Ukrayna’nın Gümrük Birliği’ne üyeliği ile ilgili konunun ele alınmadığını yineledi.

PUTİN: BİZE BİR ADIM GELENE KOŞARAK GİDERİZ

Yanukoviç ile basın mensuplarının sorularını cevaplayan Putin, Ukrayna’ya neden 15 milyar dolarlık tahvil yatırımı ve doğal gaz fiyatında indirim yapıldığına açıklık getirdi.

Putin, "Büyük ölçüde dünyadaki mali krize bağlı olarak, Ukrayna ekonomisinde oluşan problemleri göz önünde tuttuk. Rusya Federasyonu Hükümeti olarak Ukrayna devletinin bütçesini desteklemek amaçlı Rusya Ulusal Refah Fonu’ndan 15 milyar dolarlık bir meblağı Ukrayna devlet tahvillerine yatırma kararı aldık." dedi. 

Putin, 2013 yılının ilk üççeyreğinde Ukrayna’ya ortalama 404 dolardan doğalgaz satarken şimdi yüzde 33 indirim yapma kararı almalarını ise "Mevcut ‘Gazprom’ ile ‘Naftogaz Ukrayna’ arasındaki anlaşmaya bir ek yapılarak Ukrayna devlet şirketine verilen Rusya doğal gazının bin metre küpünü 268,5 dolara indirdik. Rusya ileride de işbirlikçilerine yardım edecektir." şeklinde açıkladı. 

"Bize bir adım gelene koşarak gideriz. Ama bir de görevimiz var. Karşılıklı ilişkilerin efektif ve uzun vadeli istikrarlı bir şablona oturtmak için de çalışmamız gerekiyor. Sürekli doğalgaz fiyatı tartışmalarını bırakıp doğal gaz teslimi ve transiti konusunda verimli işbirliğine bakalım." diyen Putin, ülkesinin tekliflere ve çözüm ortaklığına açık olduğunu ifade etti.

 

Editör: TE Bilişim